Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hasiči dál likvidují tisíce krůt v Rychvaldě na Karvinsku, jedna váží až 14,5 kila

Rychvald |

Druhým dnem pokračovala náročná likvidace velkochovu krůt v Rychvaldě na Karvinsku. Hasiči používají ochranné obleky a zplynované krůty vynášejí ručně, jedna má až 14,5 kilogramů. Krajská veterinární správa dnes potvrdila šíření ptačí chřipky i v halách, které sousedí s místem zásahu.

V úterý 2. května potvrdila Krajská veterinární správa pro Moravskoslezský kraj (KVS SVS pro MS kraj) ohnisko ptačí chřipky v chovu krůt v Rychvaldě na Karvinsku. Následně požádala hasiče přes operační a informační středisko Moravskoslezského kraje o součinnost při likvidaci chovu. Podle vyjádření KVS SVS pro MS kraj se jedná o vysoce patogenní aviární influenzi (ptačí chřipku) a v této souvislosti bude musí být utraceno více než 15 tisíc kusů drůbeže.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Od dnešních ranních hodin pokračuje 20 příslušníků HZS MSK s likvidací kadáveru. Hasiči vstupují do nebezpečného prostoru v ochranných oblecích, rukavicích a holínkách přilepenými izolačními páskami k oblekům a maskami s filtry. Mrtvé krůty vynáší ručně, přičemž váha jedné krůty je 14,5 kg."

Každý z hasičů, který ukončí zásah v nebezpečné zóně, musí projít osobní dekontaminací. Po ukončení procesu dekontaminace se mohou hasiči opět obléknout do svého běžného zásahového obleku. Po vyklizení kadáveru budou hasiči HZS MSK provádět i prvotní dezinfekci hal.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "U likvidace zasahují nejen profesionální hasiči HZS MSK ze stanice v Karviné, ale i dvě jednotky dobrovolných hasičů z Ostravy-Radvanic a Havířova-Města. V návaznosti na nutnost provedení záchranných a likvidačních prací byly nasazeny i síly a prostředky Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky dislokované v Hlučíně."

Hasiči vytvořili na místě nejen týlové zabezpečení, které se stávalo z velitelského stanu a stanu na převlečení zasahujících hasičů, ale i stravu a ochranné pracovní prostředky. Bylo rovněž nutné, na základě pokynů KVS SVS pro MS kraj, vytýčení prostoru pro bezpečný pohyb všech zúčastněných. K práci hasičů patřila i asistence při utěsnění haly před samotnou likvidací chovu.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Během dnešních dopoledních hodin potvrdila KVS SVS pro MS kraj šíření aviární influenze (ptačí chřipky) i v halách sousedících v blízkosti haly současného zásahu. Následně zažádala KVS SVS pro MSK kraj přes operační a informační středisko Moravskoslezského kraje opět o součinnost při likvidaci chovu. Hasiči tak budou opět utěsňovat halu před samotnou likvidací chovu, vytýčí nebezpečný prostor a následné budou i přemísťovat kadáver do přistavených vozidel asanačního podniku. Po vyklizení hal provedou hasiči opět i prvotní dezinfekci prostor."

Obyvatelé Rychvaldu, kteří doma chovají drůbež a jiné ptactvo, musí vyplnit sčítací formuláře. K dispozici jim budou na městském úřadu, rozesílány e-mailem nebo ke stažení na webu města.

Nahlásit chybu


K tématu

Dopravní nehoda zastavila na 45 minut v jednom směru dálnici D1 na Novojičínsku

16. června 2023 14:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kvůli nehodě dvou osobních aut byla v pátek před polednem u Pustějova na Novojičínsku uzavřena dálnice D1 ve směru na Olomouc. Při nehodě utrpěl zranění jeden člověk. Na místě zasahoval i vrtulník.

Požár pily v Chlebovicích zaměstnal pět jednotek hasičů

15. června 2023 21:56 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pět jednotek hasičů zasahovalo ve čtvrtek odpoledne u požáru pily v Chlebovicích u Frýdku-Místku. Událost se obešla bez zranění. Škoda byla odhadnuta na půl milionu korun.

Vodní záchranáři poměřili síly v soutěži na Slezské Hartě

15. června 2023 12:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Vodní nádrž Slezská Harta se stala centrem vodních záchranářů z celé České republiky. Konal se zde XXIII. ročník soutěže ve vodním záchranářství „Slezská Harta 2023“. Na start závodu, jehož cílem je záchrana osob z vodní hladiny, poskytnutí první pomoci a zvládnutí techniky jízdy s motorovým člunem, se postavilo celkem 24 čtyřčlenných týmů složek IZS.


V Ostravě vznikne nová městská čtvrť. Zaplní brownfield Žofinka v centru města

3. června 2024 13:34 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

V Ostravě by v příštích letech měla vzniknout nová městská čtvrť. Rozkládat se bude na území brownfieldu Žofinka v centru města za Novou Karolinou. Území propojí centrum s Dolními Vítkovicemi a o jeho vzhledu rozhodne urbanisticko-architektonická soutěž.

Vedení Sadů Životice jednalo s ministrem o kompenzacích za pomrzlé jabloně

Ministr zemědělství Marek Výborný během návštěvy Moravskoslezského kraje navštívil i životické sady, které od nového roku vlastní město Havířov. S vedením jednal o kompenzacích i o převodu pozemků.

Absolventi fotokurzu prezentují svou tvorbu výstavou na Staré poště

Absolventi kurzu fotografování, který pořádá městské kulturní středisko, ukončili svou několikaměsíční práci výstavou na Staré poště. Na čtveřici snímků tu prezentují své pokroky. Řada z nich se do kurzu vrátila opakovaně.

Vydatné deště zaplavily některá místa v kraji, některé toky jsou v 1. stupni

Včera 8:46 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na mnoha místech v Moravskoslezském kraji museli zasahovat profesionální i dobrovolní hasiči, když vydatné deště zaplavily sklepy, garáže nebo kanalizační vpusti. Hladiny se zvýšili ve všech vodních tocích, ale větší problémy se neočekávají.

Havířovský Den pro děti i rodiny si užily tisíce lidí

Havířovský den pro rodiny i děti navštívily tisíce lidí. Město pro všechny připravilo opravdu bohatý program, ze kterého měly radost zejména ratolesti. Bohužel program předčasně ukončila bouřka.

Policie hledá pohřešovanou starší ženu z Českého Těšína, která se zatoulala v Hnojníku

Včera 10:27 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na veřejnost se žádostí o pomoc při pátrání po pohřešované ženě se obrátili policisté, kteří ji hledají od neděle 2. června, kdy byla naposledy viděna v domově pro seniory v Hnojníku, kam přišla na návštěvu.

Tatrovka, postavená bruntálskými průmyslováky, byla slavnostně předána Správě silnic MS kraje

Za účasti zástupců ministerstva školství, MS kraje s Správy silnic předali studenti bruntálské průmyslovky do užívání vyrobenou Tatru Phoenix. Postavili ji v rámci projektu Tatra do škol a bude sloužit při zimní údržbě silnic v okrese Bruntál.

Úřednice muži odebrala děti, on jí ze msty podpálil dům, když tam rodina spala

3. června 2024 19:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Požár, který rodinný dům v Petrovicích u Karviné zachvátil 27. května, má na svědomí žhář. Ten ho zapálil proto, aby se pomstil sociální úřednici za odebrání dětí, na jejichž výchovu se svou partnerkou nestačil.

Pozvánka na běžeckou Pohodovou padesátku

Blíží se jedinečný běžecký závod pro velké i malé závodníky nazvaný POHO 50.

Karviná se stala pořadatelem MČR v mažoretkovém sportu, hostila nejlepší týmy

3. června 2024 15:48 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinský zimní stadion patřil nejlepším mažoretkám ze všech koutů naší země v rámci Mistrovství České republiky velkých formací. Zúčastněné týmy bojovaly nejen o cenné medaile, ale také o postupy na evropský a světový šampionát.

Aktuálně z Karviné: Dny Karviné a Hornické slavnosti už tento víkend

Už tento víkend se uskuteční Dny Karviné a poprvé v těchto červnových dnech současně i Hornické slavnosti, díky čemuž je vstupné na akci zdarma.

Karviná se stala pořadatelem MČR v mažoretkovém sportu

Karvinský zimní stadion patřil nejlepším mažoretkám ze všech koutů naší země, které zabojovaly o co nejlepší umístění v rámci Mistrovství České republiky velkých formací. Zúčastněné týmy bojovaly nejen o cenné medaile, ale také o postupy na evropský a světový šampionát.

Rodiny s dětmi se bavily na Lodičkách, déšť je neodradil

V neděli patřil areál Lodiček všem dětem. Město Karviná tady společně s dalšími organizacemi připravilo velkou oslavu k jejich svátku. Nechyběla zábava, vystoupení, soutěže a spoustu vyžití pro všechny.

V Karviné začal fungovat dovoz inkontinenčních a kompenzačních pomůcek

Podzim života seniorům mnohdy přináší různá omezení a zdravotní komplikace. Vítají proto jakoukoliv pomoc a službu, která jim usnadní každodenní starosti. Jedna novinka začala ve městě fungovat nedávno, podívejte se na reportáž.

MRA potřebuje na opravy bytů stavební firmy

Městská realitní agentura opraví ročně až 400 uvolněných bytů. V letních měsících se ale potýká s problémem. Stavební firmy dávají raději přednost velkým venkovním zakázkám.

Příští Majáles bude v Havířově pořádat SPŠ elektrotechnická

Žádost byla vyslyšena a pořadatelem příštího Majálesu se poprvé ujme jiná střední škola než Gymnázium Komenského či Studentská. A noví nadšení organizátoři rozhodně nelení a mají už i datum pro příští rok.

Hasiči dál likvidují tisíce krůt v Rychvaldě na Karvinsku, jedna váží až 14,5 kila
Vydáno 4. května 2023 18:12, Rychvald, Jiří Cileček
Druhým dnem pokračovala náročná likvidace velkochovu krůt v Rychvaldě na Karvinsku. Hasiči používají ochranné obleky a zplynované krůty vynášejí ručně, jedna má až 14,5 kilogramů. Krajská veterinární správa dnes potvrdila šíření ptačí chřipky i v halách, které sousedí s místem zásahu.

zdroj foto: HZS MSK

V úterý 2. května potvrdila Krajská veterinární správa pro Moravskoslezský kraj (KVS SVS pro MS kraj) ohnisko ptačí chřipky v chovu krůt v Rychvaldě na Karvinsku. Následně požádala hasiče přes operační a informační středisko Moravskoslezského kraje o součinnost při likvidaci chovu. Podle vyjádření KVS SVS pro MS kraj se jedná o vysoce patogenní aviární influenzi (ptačí chřipku) a v této souvislosti bude musí být utraceno více než 15 tisíc kusů drůbeže.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Od dnešních ranních hodin pokračuje 20 příslušníků HZS MSK s likvidací kadáveru. Hasiči vstupují do nebezpečného prostoru v ochranných oblecích, rukavicích a holínkách přilepenými izolačními páskami k oblekům a maskami s filtry. Mrtvé krůty vynáší ručně, přičemž váha jedné krůty je 14,5 kg."

Každý z hasičů, který ukončí zásah v nebezpečné zóně, musí projít osobní dekontaminací. Po ukončení procesu dekontaminace se mohou hasiči opět obléknout do svého běžného zásahového obleku. Po vyklizení kadáveru budou hasiči HZS MSK provádět i prvotní dezinfekci hal.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "U likvidace zasahují nejen profesionální hasiči HZS MSK ze stanice v Karviné, ale i dvě jednotky dobrovolných hasičů z Ostravy-Radvanic a Havířova-Města. V návaznosti na nutnost provedení záchranných a likvidačních prací byly nasazeny i síly a prostředky Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky dislokované v Hlučíně."

Hasiči vytvořili na místě nejen týlové zabezpečení, které se stávalo z velitelského stanu a stanu na převlečení zasahujících hasičů, ale i stravu a ochranné pracovní prostředky. Bylo rovněž nutné, na základě pokynů KVS SVS pro MS kraj, vytýčení prostoru pro bezpečný pohyb všech zúčastněných. K práci hasičů patřila i asistence při utěsnění haly před samotnou likvidací chovu.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Během dnešních dopoledních hodin potvrdila KVS SVS pro MS kraj šíření aviární influenze (ptačí chřipky) i v halách sousedících v blízkosti haly současného zásahu. Následně zažádala KVS SVS pro MSK kraj přes operační a informační středisko Moravskoslezského kraje opět o součinnost při likvidaci chovu. Hasiči tak budou opět utěsňovat halu před samotnou likvidací chovu, vytýčí nebezpečný prostor a následné budou i přemísťovat kadáver do přistavených vozidel asanačního podniku. Po vyklizení hal provedou hasiči opět i prvotní dezinfekci prostor."

Obyvatelé Rychvaldu, kteří doma chovají drůbež a jiné ptactvo, musí vyplnit sčítací formuláře. K dispozici jim budou na městském úřadu, rozesílány e-mailem nebo ke stažení na webu města.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/rychvald/11000037044/hasici-dal-likviduji-tisice-krut-v-rychvalde-na-karvinsku-jedna-vazi-az-145-kila