Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mladý hrdina z Ostravy: 16letý student zachránil chlapce před agresory, nikdo jiný mu nepomohl

Celý MS kraj |

Nepříjemný zážitek má za sebou dvanáctiletý chlapec, který v polovině ledna vyrazil na nákup knihy, kterou potřeboval do školy. V centru Ostravy mu cestu zkřížili na pohled stejně staří mladíci, chtěli od něj peníze a následně ho napadli. Otřesenému chlapci nikdo z kolemjdoucích nepomohl, až na 16letého studenta. Policisté ho v pondělí 26. února za jeho příkladnou pomoc ocenili.

Dvanáctiletému chlapci při cestě do obchod cestu zkřížili na pohled stejně staří kluci. Prvně zazněla otázka, zda má u sebe nějaké peníze. Chlapec reagoval slovy, že nemá a chtěl v chůzi pokračovat. Jenže jeden z kluků mu v tom zabránil, stoupnul si před něj a začal mu prohledávat kapsy. Nic nenašli a poté chlapce opakovaně fyzicky napadli. Útok pokračoval až do chvíle, kdy šel kolem všímavý mladík.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Jak bylo později zjištěno, 16letý student šel na tramvajovou zastávku, kde si všiml třech mladých chlapců. Svou pozornost jim začal věnovat proto, že měl pocit, že jeden z nich má strach, a že má asi nějaký problém. Po chvilce viděl, jak byl napaden úderem do obličeje, proto okamžitě zareagoval. Vrátil se a jednoho z útočníků zpacifikoval. Chlapce chytil za ramena a odvedl ho. Útočníci přesto šli za nimi, proto je okřikl, ať ho nechají. Tím však pomoc nekončí. Napadený hoch i se svým zachráncem nastoupili do tramvaje a z místa činu odjeli. Když viděl, jak je chlapec silně rozrušený, rozhodl se ho doprovodit až domů, i přesto, že jeho trasa vedla opačným směrem. Poté, co se s jeho matkou setkali, jí vše řekl a nakonec s čistým svědomím odjel domů.”

Matka přepadeného chlapce vše ihned oznámila policistům. Díky záznamům z kamer se podařilo vypátrat oba třináctileté mladíky.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu loupeže. I přesto, že komisařem 1. oddělení obecné kriminality Ostrava byl případ odložen vzhledem k věku pachatelů, kdy tito nejsou trestně odpovědní, můžou být potrestáni. Může jim být soudem uloženo výchovné opatření.”

Student školy First International School Ostrava Jan Baloun, který se napadeného mladíka zastal, převzal z rukou ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje brigádního generála Tomáše Kužela „Medaili ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje“ za významný skutek, při kterém byla projevena odvaha a statečnost.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Je nutné upozornit na přístup ostatních lidí. Jak je zřejmé z kamerového záznamu, samotnému fyzickému napadení byla přítomna spousta procházejících osob. Lidé zřejmě slyšeli i viděli napadení, otáčeli se, ale nikdo nezareagoval. Samozřejmě je vždy nutno myslet na své zdraví a život, proto doporučujeme v těchto situacích alespoň zavolat na linku 158.”
Nahlásit chybu


K tématu

Policisté hledají pachatele, který napadl ženu a muže před večerkou v Zábřehu

16. ledna 2024 11:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté řeší případ napadení muže a ženy před večerkou Narcis v Ostravě-Jihu. Obracejí se na veřejnost s kamerovými záznamy muže, kterého by z videa někdo mohl poznat. Může jít o svědka nebo samotného pachatele, to policie neupřesnila.

Loupežné přepadení v Ostravě: zloděj bezbranné seniorce znemožnil pohyb a vybral jí batoh

4. prosince 2023 8:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policistům se podařilo vypátrat muže, který v jednom z ostravských obchodů okradl seniorku (82). Incident se stal v momentě, kdy žena už chtěla odejít z vestibulu. Zezadu k ní přistoupil neznámý muž a silou znemožnil pohyb.

VIDEO: 15letý recidivista v celostátním pátrání okradl mladou dívku, incident začal v noční tramvaji

1. března 2024 11:09 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Velmi nepříjemnou zkušenost má za sebou 19letá dívka, kterou mladík v Ostravě okradl o telefon a následně spolu s dvěmi dalšími dívkami ji okradli o peněženku a doklady. Telefon jí následně vydali a tak mohla rychle vše oznámit na tísňovou linku 158. Policisté podezřelé dopadli a ukázalo se, že jeden z nich je 15letý mladík, který je v celostátním pátrání.


V Ostravě vznikne nová městská čtvrť. Zaplní brownfield Žofinka v centru města

3. června 2024 13:34 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

V Ostravě by v příštích letech měla vzniknout nová městská čtvrť. Rozkládat se bude na území brownfieldu Žofinka v centru města za Novou Karolinou. Území propojí centrum s Dolními Vítkovicemi a o jeho vzhledu rozhodne urbanisticko-architektonická soutěž.

Vedení Sadů Životice jednalo s ministrem o kompenzacích za pomrzlé jabloně

Ministr zemědělství Marek Výborný během návštěvy Moravskoslezského kraje navštívil i životické sady, které od nového roku vlastní město Havířov. S vedením jednal o kompenzacích i o převodu pozemků.

Absolventi fotokurzu prezentují svou tvorbu výstavou na Staré poště

Absolventi kurzu fotografování, který pořádá městské kulturní středisko, ukončili svou několikaměsíční práci výstavou na Staré poště. Na čtveřici snímků tu prezentují své pokroky. Řada z nich se do kurzu vrátila opakovaně.

Vydatné deště zaplavily některá místa v kraji, některé toky jsou v 1. stupni

Včera 8:46 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na mnoha místech v Moravskoslezském kraji museli zasahovat profesionální i dobrovolní hasiči, když vydatné deště zaplavily sklepy, garáže nebo kanalizační vpusti. Hladiny se zvýšili ve všech vodních tocích, ale větší problémy se neočekávají.

Havířovský Den pro děti i rodiny si užily tisíce lidí

Havířovský den pro rodiny i děti navštívily tisíce lidí. Město pro všechny připravilo opravdu bohatý program, ze kterého měly radost zejména ratolesti. Bohužel program předčasně ukončila bouřka.

Policie hledá pohřešovanou starší ženu z Českého Těšína, která se zatoulala v Hnojníku

Včera 10:27 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na veřejnost se žádostí o pomoc při pátrání po pohřešované ženě se obrátili policisté, kteří ji hledají od neděle 2. června, kdy byla naposledy viděna v domově pro seniory v Hnojníku, kam přišla na návštěvu.

Tatrovka, postavená bruntálskými průmyslováky, byla slavnostně předána Správě silnic MS kraje

Za účasti zástupců ministerstva školství, MS kraje s Správy silnic předali studenti bruntálské průmyslovky do užívání vyrobenou Tatru Phoenix. Postavili ji v rámci projektu Tatra do škol a bude sloužit při zimní údržbě silnic v okrese Bruntál.

Úřednice muži odebrala děti, on jí ze msty podpálil dům, když tam rodina spala

3. června 2024 19:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Požár, který rodinný dům v Petrovicích u Karviné zachvátil 27. května, má na svědomí žhář. Ten ho zapálil proto, aby se pomstil sociální úřednici za odebrání dětí, na jejichž výchovu se svou partnerkou nestačil.

Pozvánka na běžeckou Pohodovou padesátku

Blíží se jedinečný běžecký závod pro velké i malé závodníky nazvaný POHO 50.

Karviná se stala pořadatelem MČR v mažoretkovém sportu, hostila nejlepší týmy

3. června 2024 15:48 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinský zimní stadion patřil nejlepším mažoretkám ze všech koutů naší země v rámci Mistrovství České republiky velkých formací. Zúčastněné týmy bojovaly nejen o cenné medaile, ale také o postupy na evropský a světový šampionát.

V Pustkovci proběhly šesté krajské sportovní hry seniorů

V Pustkovci proběhly šesté krajské sportovní hry seniorů. Probíhají každoročně a v několika disciplínách se na nich utkají seniorská družstva z měst a obcí našeho regionu.

Na krajském úřadě proběhl kulatý stůl k sociálnímu poradenství

V předsálí jednací síně krajského zastupitelstva proběhl kulatý stůl na téma "Odborné sociální poradenství a jeho formy pomoci veřejné správě".

V Návsí slavnostně přivítali nové občánky obce

Velká sláva se konala v kulturním centru v Návsí. Obec tam přivítala více než 30 nových občánků, kteří se narodili do místních rodin v loňském roce.

O titul Obec roku soutěží v Moravskoslezském kraji 18 vesnic, Palkovice nasadily i vodníka

Včera 11:00 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velkou konkurenci mají letos vesnice, které se přihlásily do soutěže Obec roku. Zatímco loni jich v krajském kole soutěžilo jen 6, letos jich je 18. Například v Palkovicích do boje o vítězství nasadili i místního vodníka.

Nejtěžší Královská etapa Závodu míru odstartovala z Bruntálu na vodní nádrž Dlouhé Stráně v Jeseníkách

3. června 2024 9:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

23 týmů z 22 zemí celého světa se účastnilo letošního 11. ročníku Závodu míru v novodobé historii. Z Bruntálu startovala nejtěžší, tzv. Královská etapa. Měla sice jen 99 kilometrů, její cíl byl však ve výšce 1354 metrů nad mořem u vodní nádrže Dlouhé Stráně v Jeseníkách.

50. ročník Rolo ligy v koloběhu otevřel závod mistrovství ČR v Rýmařově

2. června 2024 22:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Trhni si nohou! To nebyla nadávka, ale tradiční startovní povel všech závodních koloběžkářů. Na trati u Rýmařova zazněl nejméně desetkrát a odstartoval všechny kategorie letošního prvního mistrovství Rolo ligy. Koloběh v současnosti zažívá velký boom a Česká republika patří do světové špičky.

Mladý hrdina z Ostravy: 16letý student zachránil chlapce před agresory, nikdo jiný mu nepomohl
Vydáno 26. února 2024 11:23, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Nepříjemný zážitek má za sebou dvanáctiletý chlapec, který v polovině ledna vyrazil na nákup knihy, kterou potřeboval do školy. V centru Ostravy mu cestu zkřížili na pohled stejně staří mladíci, chtěli od něj peníze a následně ho napadli. Otřesenému chlapci nikdo z kolemjdoucích nepomohl, až na 16letého studenta. Policisté ho v pondělí 26. února za jeho příkladnou pomoc ocenili.

Dvanáctiletému chlapci při cestě do obchod cestu zkřížili na pohled stejně staří kluci. Prvně zazněla otázka, zda má u sebe nějaké peníze. Chlapec reagoval slovy, že nemá a chtěl v chůzi pokračovat. Jenže jeden z kluků mu v tom zabránil, stoupnul si před něj a začal mu prohledávat kapsy. Nic nenašli a poté chlapce opakovaně fyzicky napadli. Útok pokračoval až do chvíle, kdy šel kolem všímavý mladík.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Jak bylo později zjištěno, 16letý student šel na tramvajovou zastávku, kde si všiml třech mladých chlapců. Svou pozornost jim začal věnovat proto, že měl pocit, že jeden z nich má strach, a že má asi nějaký problém. Po chvilce viděl, jak byl napaden úderem do obličeje, proto okamžitě zareagoval. Vrátil se a jednoho z útočníků zpacifikoval. Chlapce chytil za ramena a odvedl ho. Útočníci přesto šli za nimi, proto je okřikl, ať ho nechají. Tím však pomoc nekončí. Napadený hoch i se svým zachráncem nastoupili do tramvaje a z místa činu odjeli. Když viděl, jak je chlapec silně rozrušený, rozhodl se ho doprovodit až domů, i přesto, že jeho trasa vedla opačným směrem. Poté, co se s jeho matkou setkali, jí vše řekl a nakonec s čistým svědomím odjel domů.”

Matka přepadeného chlapce vše ihned oznámila policistům. Díky záznamům z kamer se podařilo vypátrat oba třináctileté mladíky.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu loupeže. I přesto, že komisařem 1. oddělení obecné kriminality Ostrava byl případ odložen vzhledem k věku pachatelů, kdy tito nejsou trestně odpovědní, můžou být potrestáni. Může jim být soudem uloženo výchovné opatření.”

Student školy First International School Ostrava Jan Baloun, který se napadeného mladíka zastal, převzal z rukou ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje brigádního generála Tomáše Kužela „Medaili ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje“ za významný skutek, při kterém byla projevena odvaha a statečnost.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Je nutné upozornit na přístup ostatních lidí. Jak je zřejmé z kamerového záznamu, samotnému fyzickému napadení byla přítomna spousta procházejících osob. Lidé zřejmě slyšeli i viděli napadení, otáčeli se, ale nikdo nezareagoval. Samozřejmě je vždy nutno myslet na své zdraví a život, proto doporučujeme v těchto situacích alespoň zavolat na linku 158.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041720/mlady-hrdina-z-ostravy-16lety-student-zachranil-chlapce-pred-agresory-nikdo-jiny-mu-nepomohl