Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti simulovali na Slezskoostravské radnici zasedání krajského zastupitelstva

Ostrava-Slezská Ostrava |  | Slezskoostravský expres

Spolek Mladí občané je organizací, která sdružuje středoškoláky a vysokoškoláky z celé České republiky. V rámci projektu Akademie mladých občanů zavítali studenti také na Slezskoostravskou radnici, kde simulovali zasedání zastupitelstva a v modelových situacích řešili současné problémy kraje.

Mladí občané dojíždějí na Slezskoostravskou radnici tradičně už několikátým rokem a v jejích prostorách zasedají jako fiktivní krajské zastupitelstvo. I letos se účastníci Akademie mladých občanů na radnici rozdělili do několika politických stran s úkolem prosadit své programy.

Karolína Erbenová, první místopředsedkyně spolku Mladí občané: "Už je to několikátý ročník, už jsme určitě zajetí v dnešní dráze a hlásí se vždycky kolem 20-35 účastníků každý rok. Jsou to angažovaní mladí lidé, středoškoláci, kteří by chtěli pro komunitu a pro veřejné dění dělat víc, než zmůžou, jelikož často samozřejmě nemůžou volit a chtěli by se nějak zapojit, a to my se jim snažíme umožňovat a otevírat jim trošku ten svět veřejného dění a politiky."
anketa, účastníci programu: "Důvodem, proč jsem se přihlásila, bylo asi to, že se dlouhodobě o politiku zajímám a že jsem se chtěla víc prakticky naučit to, jak to funguje v politice, protože ráda sleduji třeba jednání poslanecké sněmovny, ale nemám ve škole ani jinak moc příležitost se na tom podílet."
anketa, účastníci programu: "Určitě proto, že se zajímám o to, co se děje v našem státě, a jako osmnáctiletá už tedy mám právo volit, ale stále nemám takové právo, jako jiní, se angažovat a něco změnit na tomto státě a na tom, jak fungujeme."

Účastníci akademie si ve Slezské Ostravě v modelových situacích vyzkoušeli projednat problémy, které by v současnosti mohl řešit Moravskoslezský kraj.

David Procházka, člen předsednictva spolku Mladí občané: "Účastníci budou probírat například sloučení gymnázií, privatizaci nemocnic, stavbu výzkumného a vzdělávacího parku a podporu sportu v kraji, a potom začlenění průmyslového a technologického gigantu do kraje."
anketa, účastníci programu: "Naše strana je jakási obdoba Starostů a nezávislých, takže prosazujeme takové středopravicové názory, bych řekla. Zrovna třeba řešíme, jak bylo zmíněno, že ve městě jsou dvě gymnázia, a naše strana zastává to, aby zůstala obě dvě, aby nebyla sloučena a zároveň aby nebylo ani jedno z nich privatizováno."
anketa, účastníci programu: "My jsme strana populistů. Určitě je to strana právě pro lidi, od toho samozřejmě název Populisti, takže to je náš hlavní cíl, dělat všechno pro občany. Jednou problematikou je privatizace nemocnic, což jsme samozřejmě proti tomu, myslíme si, že to není úplně správné řešení a nemocnice by měly zůstat majetkem kraje. Dále je seskupení gymnázií, což jsme pro, protože si myslíme, že ekonomicky by to velmi pomohlo a bylo by to i smysluplnější."

Součástí čtyřdenních projektů, odehrávajících se ve třech krajích, je také snaha ukázat účastníkům jedinečnost daného regionu a to, jak funguje.

Nahlásit chybu


K tématu

Aktuálně z Karviné: výzva k dopravní nehodě, sčítání drůbeže, značení kol

9. května 2023 20:00 | Karviná | Monika Danková

Policisté se obrací na případné svědky vážné dopravní nehody, která se stala v neděli kolem 18. hodiny u Obchodní akademie v Karviné-Hranicích. Z důvodu výskytu ptačí chřipky byla Karviná nařízením veterinární správy zařazena do pásma dozoru. I letos mají cyklisté možnost nechat si označit své jízdní kolo syntetickou DNA. V pondělí 15. května se koná v pořadí 5. zasedání Zastupitelstva města Karviné. 18. května se uskuteční hromadné očkování psů proti vzteklině.

Kraj hledá firmu, která postaví Černou kostku. Zakázka má hodnotu 2 miliardy

13. prosince 2023 11:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Projekt Moravskoslezské vědecké knihovny známý jako Černá kostka se posouvá do další fáze. Stavět se má už v příštím roce a tak kraj vyhlásí zadávací řízení pro výběr zhotovitele. Hodnota zakázky je asi 2 mld. kč.

Hejtmanem MS kraje bude Josef Bělica, nominaci potvrdili koaliční lídři

Primátor Havířova a krajský předseda hnutí ANO Josef Bělica se stane novým hejtmanem MS kraje. V pátek jeho nominaci potvrdili lídři koaličních stran. Nahradí Jana Krkošku, který byl nepravomocně odsouzen za účast na uplácení lékařů.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

26. dubna 2024 10:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

26. dubna 2024 10:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

26. dubna 2024 22:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

26. dubna 2024 22:29 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkalo se s nimi v K-triu.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti simulovali na Slezskoostravské radnici zasedání krajského zastupitelstva
Vydáno 26. března 2024 15:00, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Spolek Mladí občané je organizací, která sdružuje středoškoláky a vysokoškoláky z celé České republiky. V rámci projektu Akademie mladých občanů zavítali studenti také na Slezskoostravskou radnici, kde simulovali zasedání zastupitelstva a v modelových situacích řešili současné problémy kraje.

Mladí občané dojíždějí na Slezskoostravskou radnici tradičně už několikátým rokem a v jejích prostorách zasedají jako fiktivní krajské zastupitelstvo. I letos se účastníci Akademie mladých občanů na radnici rozdělili do několika politických stran s úkolem prosadit své programy.

Karolína Erbenová, první místopředsedkyně spolku Mladí občané: "Už je to několikátý ročník, už jsme určitě zajetí v dnešní dráze a hlásí se vždycky kolem 20-35 účastníků každý rok. Jsou to angažovaní mladí lidé, středoškoláci, kteří by chtěli pro komunitu a pro veřejné dění dělat víc, než zmůžou, jelikož často samozřejmě nemůžou volit a chtěli by se nějak zapojit, a to my se jim snažíme umožňovat a otevírat jim trošku ten svět veřejného dění a politiky."
anketa, účastníci programu: "Důvodem, proč jsem se přihlásila, bylo asi to, že se dlouhodobě o politiku zajímám a že jsem se chtěla víc prakticky naučit to, jak to funguje v politice, protože ráda sleduji třeba jednání poslanecké sněmovny, ale nemám ve škole ani jinak moc příležitost se na tom podílet."
anketa, účastníci programu: "Určitě proto, že se zajímám o to, co se děje v našem státě, a jako osmnáctiletá už tedy mám právo volit, ale stále nemám takové právo, jako jiní, se angažovat a něco změnit na tomto státě a na tom, jak fungujeme."

Účastníci akademie si ve Slezské Ostravě v modelových situacích vyzkoušeli projednat problémy, které by v současnosti mohl řešit Moravskoslezský kraj.

David Procházka, člen předsednictva spolku Mladí občané: "Účastníci budou probírat například sloučení gymnázií, privatizaci nemocnic, stavbu výzkumného a vzdělávacího parku a podporu sportu v kraji, a potom začlenění průmyslového a technologického gigantu do kraje."
anketa, účastníci programu: "Naše strana je jakási obdoba Starostů a nezávislých, takže prosazujeme takové středopravicové názory, bych řekla. Zrovna třeba řešíme, jak bylo zmíněno, že ve městě jsou dvě gymnázia, a naše strana zastává to, aby zůstala obě dvě, aby nebyla sloučena a zároveň aby nebylo ani jedno z nich privatizováno."
anketa, účastníci programu: "My jsme strana populistů. Určitě je to strana právě pro lidi, od toho samozřejmě název Populisti, takže to je náš hlavní cíl, dělat všechno pro občany. Jednou problematikou je privatizace nemocnic, což jsme samozřejmě proti tomu, myslíme si, že to není úplně správné řešení a nemocnice by měly zůstat majetkem kraje. Dále je seskupení gymnázií, což jsme pro, protože si myslíme, že ekonomicky by to velmi pomohlo a bylo by to i smysluplnější."

Součástí čtyřdenních projektů, odehrávajících se ve třech krajích, je také snaha ukázat účastníkům jedinečnost daného regionu a to, jak funguje.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000042247/studenti-simulovali-na-slezskoostravske-radnici-zasedani-krajskeho-zastupitelstva