Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

5 kroků, jak si udělat období menstruace příjemnější

Menstruace bývá pro mnoho žen obdobím, kdy jim není dobře a pociťují bolesti v oblasti břicha a zad, změny nálad a zvýšené nepohodlí. V dnešním článku se s námi podíváte na tipy, které vám mohou toto období ulehčit nebo ulevit od bolestí.

Moderní menstruační kalhotky jsou téměř neviditelné

Poslední 2 roky jsou menstruační kalhotky na vrcholu popularity. A není divu, jsou pohodlné, snadno se vyměňují a existují různé střihy pro různě silnou menstruaci. Před lety nebyl trh tak přívětivý, nabízel pouze pár modelů, a ani na ty se nedalo zcela spolehnout. Aktuálně je to naštěstí naopak. Široký výběr pro každou ženu a postavu.

Při výběru si přečtěte popis, protože se v něm uvádí, pro jak silnou menstruaci jsou kalhotky vhodné a až poté se zaměřte na střih (k dispozici jsou i tanga). Pamatujte na to, že je nutné mít několik kalhotek, jelikož se mění 1 až 2x denně. Jedny obvykle vydrží 8 až 12 hodin, ale řiďte se vlastní zkušeností.

Menstruační kalhotky jsou také perfektní pro nositelky tamponů a kalíšků, protože zachrání od případného protečení.

Kalhotky jsou obvykle dost diskrétní a nejsou vidět ani pod těsným oblečením a proto je unosíte do práce, posilovny i na schůzkách s kamarádkami.

Najděte si speciální cvičení

Bolí vás záda a bříško? Zkuste si najít cvičení speciálně vytvořené pro období menstruace. Zaměříte se při něm na místa, kde to bolí nejvíce a postupně je uvolníte. Cviky jsou obvykle na bázi jógy a protahování. Na Youtube najdete videa s konkrétními návody. Některé pohyby vás možná překvapí, proto se určitě nechte inspirovat.

Kromě protahování se nebojte ani vyšší sportovní intenzity jako je běh, tabata, rychlá chůze či kolo. I to vám může díky rozproudění krve a vyplavení endorfinů pomoci s bolestmi a nekomfortem.

Masáží uvolníte ztuhlé svaly a nafouknuté bříško

Cvičení doplňte i o masáže. Speciální techniky masáže zaměřené na oblast břicha, dolní části zad a pánve pomáhají uvolnit svaly, zlepšit krevní oběh a podporovat pocit uvolnění v celém těle. Masáž dolní části zad, zejména v oblasti bederní páteře, kde mnoho žen pociťuje bolest, zmírňuje napětí a navozuje pohodlí a pohodu. Přidání esenciálních olejů jako je levandule nebo máta, které mají přirozené protizánětlivé a zklidňující vlastnosti, je další způsob, jak zvýšit relaxační efekt. Dobrou službu poskytuje i magneziový olej (a magneziová sůl do koupele). Zařadit můžete také lymfatickou masáž, která je zaměřená především tedy na lymfatický systém.

Aromaterapie je obecně vynikající metoda pro dosažení hlubokého uklidnění a relaxace. Využívá sílu esenciálních olejů k pozitivnímu ovlivnění mysli i těla. Stačí si olej nakapat do aromalampy či difuzéru a inhalovat.

Někomu dělá dobře teplo

Mnohé ženy volí k uvolnění oblasti břicha teplé obklady v podobě ohřáté lahve, utěrky nebo pytlíčku se zrníčky. Je jedno, co zvolíte, důležité je, aby to nebylo příliš horké a nespálily jste se.

Láhve se obvykle plní horkou vodou a je snadné je používat. Podobně dobrou volbou jsou i pytlíky s různými typy zrn a peciček, které se ohřívají v mikrovlnné troubě. Narazit můžete na náplň z třešňových zrn, pohanky, špaldových slupek nebo kombinací. V nouzi lze nahřát i utěrku, ale ta moc dlouho teplá nezůstává.

Snažte se dávat větší pozor na stravování

Během menstruace se zaměřte na dostatek vody a kvalitní stravu plnou vlákniny. Je nutné tělu dodávat tekutiny, aby nemělo takovou potřebu se zavodňovat. Doporučujeme obyčejnou vodu nebo speciální čaje s uvolňujícími bylinkami jako heřmánek, meduňka, řebříček, máta peprná, levandule či kopřiva.

Některé ženy také trápí průjem nebo zácpa, což může vyřešit zvýšený příjem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Lze ji přijímat ze stravy, např. ovesné vločky, celozrnné pečivo, zelenina (brambory ve slupce, kapusta, květák, brokolice), ovoce (jablka ve slupce, banány, maliny, hrušky, sušené švestky - klidně i sušené, jako sušené meruňky a další.), semínka (chia, lněná, tykvová, sezam), luštěniny, ořechy, nebo si zakoupit sušenou vlákninu.

U sušené vlákniny si dejte velký pozor na to, abyste nezkonzumovaly příliš velké množství, mohlo by vás začít trápit zažívání a nepříjemné bolesti. Vždy se řiďte pokyny.

ZDROJ: https://www.pilulka.cz/co-pomaha-na-menstruacni-bolesti



V Havířově-Šumbarku bylo poškozeno plynové potrubí, policisté a hasiči evakuovali desítky lidí

Dnes 13:27 | Havířov | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů a další složky IZS zasahují v Havířově-Šumbarku. Mělo tam dojít k poškození středotlakého plynového potrubí. Příčina zatím není jasná. Lidé by měli dbát pokynů policistů.

Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Dnes 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Dnes 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález v MSK za posledních 100 let

Včera 23:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Senioři na přednášce rozplétali záludnosti sociálních sítí

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

O soutěž Marlenka Cup v Opavě byl obrovský zájem

Včera 17:54 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Soutěž pro mladé cukráře Marlenka Cup v Opavě už má svou historii a prestiž. Je o ní velký zájem i z toho důvodu, že je pro žáky cukrářského oboru velmi motivující předvést veřejnosti své umění.

Studenti Wichterlova gymnázia hráli francouzské divadlo

Včera 17:48 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Studenti Wichterlova gymnázia v Ostravě – Porubě se v rámci Erasmu plus zapojili do velmi zajímavého projektu. Společně se svými francouzskými kamarády nastudovali divadelní představení ve francouzštině a odehráli ho v DK Poklad. Mezi diváky jsme byli i my.

Střední škola profesora Matějčka vzdělává zdravé i handicapované děti

Včera 17:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Za šedesát let života prošla SŠ profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě – Porubě velkou proměnou. Z výhradně hornického učiliště se vyvinula v moderní multioborovou školu.

Výtah dopravující uhlí z kilometrové hlubiny Dolu ČSM dostane nový motor

Včera 10:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžební společnost OKD vymění motor těžního stroje, který se v severní lokalitě Dolu ČSM už od roku 1972 stará o dopravu vytěženého uhlí s hlušinou na povrch, za kompletně opravený. Renovace probíhá od ledna do června a vyjde na 10 milionů korun.

Základní škola a Mateřská škola Motýlek v Kopřivnici je modernější a prostornější

Včera 10:02 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj nechal zrekonstruovat Základní školu a Mateřskou školu Motýlek v Kopřivnici. Součástí projektu Moravskoslezského kraje coby zřizovatele školy bylo kromě rekonstrukce jejích stávajících prostor i vybudování nového objektu, který je napojený na hlavní budovu školy. Celá investice vyšla na 26 milionů korun.