Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dětské oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku se dynamicky proměňuje

Dětské oddělení frýdecko-místecké nemocnice prošlo v poslední době nemalými změnami. Kromě potřebné rekonstrukce a nové výmalby došlo ke změně ve vedení. Do funkce primářky dětského oddělení byla jmenována Doc. MUDr. Eva Klásková, Ph.D.

Dětská oddělení většiny nemocnic se časem změnila, současná podoba je jiná než před 30 lety. Z kdysi pro sebe uzavřených jednotek se stávají moderní oddělení, která zajišťují kompletní diagnostiku a léčbu. Zkracuje se průměrná ošetřovací doba, na lůžku zůstávají děti opravdu jen po nejnutnější čas, a to vždy alespoň s jedním z rodičů, důležitou roli hraje ambulantní segment, který je v maximální míře posílen. Dětské oddělení frýdecko-místecké nemocnice v současné době disponuje 20 lůžky, novorozenecké oddělení má 21 lůžek, součástí je plně funkční jednotka intenzivní péče a dětská denní klinika, dětská kardiologická a nefrologická ambulance, konzultační a sonografická ambulance, připravuje se sportovní ambulance pro děti a mládež od 5 do 15 let.

Přebírám primariát od pana primáře Kobsy, kterému se v minulých letech podařilo oddělení stabilizovat. Mým cílem je navázat na skvělou práci dosavadního primáře, který bude i nadále součástí našeho týmu. Mám radost, že má oddělení velký odborný i lidský potenciál a jsem si vědoma jeho významu pro náš region. Je pro mne velmi důležité, že se mohu opřít o entuziasmus všech členů lékařského i nelékařského personálu. Těším se na úzkou spolupráci s praktickými lékaři pro děti a dorost a ambulantními specialisty. Věřím, že se nám bude dařit i díky podpoře celého regionu,“ přibližuje nynější stav primářka dětského oddělení Eva Klásková.

V úvodu uvedení do funkce primářka Eva Klásková navázala ve spolupráci se spádovými pediatry a uspořádala první společný seminář pro praktické lékaře pro děti a dorost, kterého se zúčastnilo více než 40 pediatrů a dětských sester z Frýdku-Místku i z přilehlého okolí.

Náplní semináře byl odborný program zaměřený na aktuální pediatrická témata zahrnující i zajímavé kazuistiky dětí léčených na dětském oddělení nemocnice. Byly prezentovány výsledky a možnosti dětské chirurgické péče, nabídnuta možnost preventivních prohlídek u sportujících dětí včetně vyšetření klidového EKG, možnost kurzů šátkování a masáží novorozenců a kojenců.
Dále byla představena vize dalšího rozvoje oddělení, aktuální plány a stávající fungování oddělení. Následně proběhla diskuse věnovaná prohloubení další spolupráce mezi dětským oddělením a praktickými dětskými lékaři tak, aby dětští pacienti v regionu měli k dispozici co nejkvalitnější péči. „I z tohoto důvodu je jedním z našich klíčových cílů výchova nastupující generace dětských lékařů,“ doplnila primářka dětského oddělení.

Paní primářka Eva Klásková vyjádřila své poděkování za hojnou účast a označila akci za velmi úspěšnou. „Velmi si vážím vlídného a vstřícného přijetí a navázání spolupráce s kolegy z primární péče, jejichž práce je zcela nenahraditelná a je absolutním základem péče o naše dětské pacienty. Mám radost, že jsme se se zástupci PLDD domluvili také na pokračování společných odborných seminářů. Těšíme se také z podpory vedení nemocnice a celého regionu při rozvoji našeho dětského oddělení. Ve společných setkáních budeme samozřejmě pokračovat, již nyní se připravuje další seminář, který proběhne v květnu.“

Dětské oddělení frýdecko-místecké nemocnice poskytuje péči v celém spektru pediatrie. Kromě velké šíře interních problémů se stará o děti v akutní i plánované péči s chirurgickými, ortopedickými a urologickými problémy, pečuje o děti po ORL a očních operacích, to vše díky špičkovému vybavení oddělení a kvalifikované práci spolupracujících oborů. Dětským pacientům je k dispozici i celá paleta laboratorních a zobrazovacích vyšetření, přijetí dítěte na lůžko je až poslední možností k vyřešení zdravotních problémů. Dětské oddělení se snaží naplňovat principy Family-centered Care, kdy jsou rodiče aktivními spolupracovníky a součástí týmu pečujícího o nemocné dítě.



Policisté zachránili muže ze zakouřeného bytu, dveře vyrazili beranidlem

Velkou dávku odvahy projevili policisté z hlídkové služby, když neváhali a s nasazením vlastního života zachránili muže ze zakouřeného bytu v Ostravě-Porubě. V podobných případech totiž může jít o vteřiny.

Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Dnes 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

Na I/68 nedaleko slovenských hranic havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel

Dnes 16:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na silnici I/68 u obce Bystřice mezi Třincem a Jablunkovem v pondělí odpoledne havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel. Na místě zasahují složky IZS, hlášena je jedna zraněná osoba. Silnice ve směru na Slovensko musela být uzavřena.

Policejní vyjednavač učil zdravotníky Karvinské hornické nemocnice reagovat na útočníka

90 zdravotníků Karvinské hornické nemocnice prošlo speciálními kurzy, které je učí, jak reagovat na aktivního útočníka. Nové dovednosti získali pod vedením zkušeného policejního vyjednavače z pražské policejní speciální pořádkové jednotky.

V Havířově-Šumbarku bylo poškozeno plynové potrubí, policisté a hasiči evakuovali desítky lidí

Dnes 13:38, vydáno dnes 13:27 | Havířov | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů a další složky IZS zasahují v Havířově-Šumbarku. Mělo tam dojít k poškození středotlakého plynového potrubí. Příčina zatím není jasná. Lidé by měli dbát pokynů policistů.

Ve Frýdku-Místku se udržuje na 170 hektarů travnatých ploch

Jarní počasí letos přišlo o něco dřív než loni. Díky tomu vyjely do ulic Frýdku-Místku také dříve sekačky na trávu. Pravidelné kosení je opět v plném proudu. Pracovníci technických služeb v průběhu sezóny udržují na 170 hektarů travnatých ploch.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Dnes 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

Potravinová pomoc se ve Frýdku-Místku nově vydává častěji, lidé se i objednávají

Výdejna potravinové pomoci ve Frýdku-Místku kvůli velkému zájmu upravila svůj provoz. Ze dvou dní přešla na pět a zároveň objednává klienty na přesný čas. V místě se tak netvoří fronty a nedochází k žádným konfliktům.

Městská policie Frýdek-Místek se přestěhovala do nové budovy

Frýdek-Místek zrekonstruoval budovu bývalé textilní školy v Těšínské ulici. Zázemí tady našla městská policie a přestupkové oddělení. Práce vyšly na necelých 78 milionů korun. V místě má v budoucnu vzniknout také nový bulvár s napojením na moderní dopravní terminál.

Kopřivnický Motýlek v nové přístavbě “roztáhne křídla”, získal místnosti pro speciální terapie

Budova Základní a mateřské školy Motýlek v Kopřivnici je díky rekonstrukci a přístavbě modernější a prostornější. Pro žáky se speciálními potřebami tu přibyly nové prostory pro výuku a terapie. Investici ve výši 26 milionů korun zaplatil Moravskoslezský kraj.

V Dolních Vítkovicích odstartoval první letošní Pojez fest. Jeho součástí byl i Den s Technotrasou

Dolní oblast Vítkovic v Ostravě zaplnili milovníci dobrého jídla. Uskutečnil se tady už 3. ročník Pojez festu, který zároveň lákal návštěvníky na technické atraktivity Moravskoslezského kraje.

Crossfitové závody v DOV prověřili celkovou zdatnost sportovců

Dnes 9:07 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Dolní oblast Vítkovic v Ostravě patřila klasickým crossfitovým závodům. Ve venkovní tělocvičnu se proměnil prostor u Bolt toweru, kde si změřilo síly i kondičku na 140 soutěžících.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

O soutěž Marlenka Cup v Opavě byl obrovský zájem

Včera 17:54 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Soutěž pro mladé cukráře Marlenka Cup v Opavě už má svou historii a prestiž. Je o ní velký zájem i z toho důvodu, že je pro žáky cukrářského oboru velmi motivující předvést veřejnosti své umění.

Studenti Wichterlova gymnázia hráli francouzské divadlo

Včera 17:48 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Studenti Wichterlova gymnázia v Ostravě – Porubě se v rámci Erasmu plus zapojili do velmi zajímavého projektu. Společně se svými francouzskými kamarády nastudovali divadelní představení ve francouzštině a odehráli ho v DK Poklad. Mezi diváky jsme byli i my.

Střední škola profesora Matějčka vzdělává zdravé i handicapované děti

Včera 17:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Za šedesát let života prošla SŠ profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě – Porubě velkou proměnou. Z výhradně hornického učiliště se vyvinula v moderní multioborovou školu.