Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Místo křtu grandiózní rozptyl!

Tradiční křest, který provází většinu knižních novinek, nahradila dvojice ostravských autorů, prozaik Miroslav Sehnal a básník Břetislav Uhlář, grandiózním rozptylem. Připravili ho jako recesní klubovou show se spoustou více či méně známých umělců.

Rolí tří hrobníků se ujali zpívající právník Ivo Jahelka, nositel Ceny Thálie Norbert Lichý a herec ostravské Arény Dušan Škubal. Smuteční řečnicí se pro tento večer stala oblíbená moderátorka České televize Drahomíra Račáková a plačky zastoupily knihovnice z Knihovny města Ostravy. Průvodkyní zábavného večera byla redaktorka Českého rozhlasu Dagmar Misařová, která návštěvníkům představila také ohnivou tanečnici Markétu Lapišovou a Babky mažoretky Bambulky.

Důvodem k rozptylové show byla nejnovější knížka ostravského autorského tandemu Miroslav Sehnal a Břetislav Uhlář, nazvaná Hodinu pod drnem. Podtitulem knihy je (Ne)konečné scény s hormony a geny, což už samo o sobě vypovídá o záměru autorů postihnout křehká témata lásky a partnerských vztahů. V barevném přebalu s kresbou Adolfa Borna najdou čtenáři šest tematicky propojených povídek Miroslava Sehnala, proložených decentně erotickou a klukovsky hravou poezií Břetislava Uhláře.

Kniha je volným pokračováním souborů Hodinu před svítáním a V hodině svítání, ve kterých jsme se seznámili s osudem mladé dvojice, prošli jsme s ní obdobím zamilovanosti až po první manželskou nevěru, odloučení a rozvod. V Hodině pod drnem jsou povídkové příběhy sestaveny tak, aby při vzájemném provázání společně gradovaly. Tvoří čtivou novelu, plnou nečekaných, téměř detektivních zápletek, absurdních situací, mystifikace a ironické nadsázky.¨

„I když se knížka jmenuje Hodinu pod drnem, hlavní hrdina v ní neumírá," uvedl autor povídek Miroslav Sehnal. "Na pohřbu se sice ocitne, ale jen proto, aby se zde bezhlavě zamiloval do mladé dívčiny. Ve zralém věku se pak začne lopotit s problémy, které by měl mít už dávno za sebou. Místo pod drnem by se mohl ocitnout třeba v papiňáku, protože se až do poslední povídky, které jsou časově začleněny do zdánlivě poklidného období Vánoc, smaží dokonale ve vlastní šťávě. V knížce je hodně ironie a černého humoru, šokujícím závěrem všech příběhů je dokonalá osudová podpásovka."

„Náš humor je sice drsný, ale i slaďounký," říká autor básní Břetislav Uhlář, a dodává: "Tak jak to v životě bývá, nic není úplně černé, ale ani bílé. Hodinu pod drnem je především symbolika, v knížce se neumírá, alespoň ne moc, jsou v ní jen tak trochu infarktové situace, které vyniknou o to víc, že je hlavní hrdina prožívá v době křesťanských svátků."

„Už jsem dělal ledacos, ale hrobníka ještě ne," nechal se slyšet zpívající právník Ivo Jahelka. „Hodinu pod drnem, kterou jsem pomohl s potěšením rozptýlit, jsem si už přečetl a musím říct, že mě nadchla. Je v ní přesně ten druh humoru, který mám rád. Myslím, že i má Balada o hrobníkovi, duchovi a neohroženém ajznboňákovi, kterou jsem jí zapěl při rozptylu, k ní sedla jako ulitá."

Chválou na novou Sehnalovu a Uhlářovu knížku nešetřil ani druhý z hrobníků, nositel Ceny Thálie, herec Norbert Lichý, který knihu rozptýlil tak, že z ní přečetl ukázku a pak ji po semletí ve speciální urně rozhodil spolu s autory mezi návštěvníky akce. „Bavil jsem se nejen při čtení knížky, ale i při jejím uvádění do života. Prostě mě všestranně rozptýlila," poznamenal s úsměvem.

Co na závěrečný díl trilogie Hodinu pod drnem říká literární odborník, byla otázka pro Doc. PhDr. Vladimíra Novotného, vedoucího katedry českého jazyka a literatury Západočeské univerzity. „Všichni to občas zažíváme, zničehonic se na nás valí drn za drnem, což není fotbal, ale funus. Knížka Hodinu pod drnem tyto situace popisuje velmi zajímavě a především mile. A je to humoristická knížka, které jsou v poslední době většinou hloupé, příšerně nudné a otravné, no darmo mluvit. Ale knížka pánů Sehnala a Uhláře je velice kouzelná a přitažlivá, člověk se od ní neodtrhne, baví se až do precizně vygradovaného konce. Každodennosti života popisuje místy až s brutálním humorem, ale při tom je v ní stále obsažen laskavý lyrický akord, který vše drsné vyvažuje."

Zlatým hřebem tak trochu halloweenského rozptylu knížky byly Babky mažoretky Bambulky. Vitální stařenky rozproudily zábavu speciální taneční novinkou, připravenou na skladbu Thriller od fanoušky oplakávaného krále popu Michaela Jacksona. Autoři Hodiny pod drnem Miroslav Sehnal a Břetislav Uhlář okořenili jejich výstup „posmrtnou" kreací, při níž byli odění v saténových rouších pro nebožtíky, a na hlavách jim klimbaly bujné drny.

Miroslav Sehnal se čtenářům doposud prezentoval šesti prozaickými knihami (Oheň, V kartách se nepodvádí, Lidový receptář na poopiční stavy, Nevinní, Hodinu před svítáním a V hodině svítání), Břetislav Uhlář vydal zatím šest básnických sbírek (Něžnosti, V bazénu polibků, Píseň nedočkavého, Laskání v hodině vlků, Hodinu před svítáním a V hodině svítání). Oba autoři patří mezi renomované publicisty a scenáristy, čerpající náměty především z kulturního dění severní Moravy. Jejich společné knihy Hodinu před svítáním, V hodině svítání a Hodinu pod drnem naleznete kromě knihkupectví také na www.repronis.cz.



Požár čapího hnízda v Albrechtičkách nepřežila čtyři mláďata

Včera 19:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Čtyři jednotky hasičů se v neděli odpoledne zapojily do likvidace požáru čapího hnízda na sloupu vysokého napětí v Albrechtičkách na Novojičínsku. Požár bohužel nepřežila čtyři mláďata.

50. ročník Rolo ligy v koloběhu otevřel závod mistrovství ČR v Rýmařově

Trhni si nohou! To nebyla nadávka, ale tradiční startovní povel všech závodních koloběžkářů. Na trati u Rýmařova zazněl nejméně desetkrát a odstartoval všechny kategorie letošního prvního mistrovství Rolo ligy. Koloběh v současnosti zažívá velký boom a Česká republika patří do světové špičky.

Z Barcelony šli i pro handicapovanou Natálku pěšky 2 350 kilometrů

Dva kamarádi z Nového Jičína, kteří se rozhodli překonat sami sebe, vyrazili pěšky z Barcelony zpět domů. Teď už jsou v cíli. 2 350 kilometrů za 75 dní zdolali i pro handicapovanou Natálku.

Cyklista se těžce zranil po pádu v Bikeparku Kopřivná

Včera 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři spolu s horskou službou zasahovali u vážně zraněného cyklisty na Bruntálsku. Po těžkém pádu v Bikeparku Kopřivná byl několik minut v bezvědomí. Do nemocnice ho transportoval vrtulník.

Janovičtí si užili Den obce, hosty byli Kristína a Buty

Ve sportovním areálu v Janovicích se 1. června konal Den obce. Program byl sestaven pro všechny věkové kategorie. Na podiu vystoupili místní školáci, folklorní soubor i pozvaní hosté.

Na Den dětí se v Těrlicku konaly letní sportovní hry

Na hřišti v centru Těrlicka a v jeho okolí se konaly další letní sportovní hry. Spojené byly i se Dnem dětí.

Na Myslíku pořádali tradiční odpoledne pro děti

Den dětí patřil na Myslíku už tradičně zábavě pro celé rodiny. Nechyběly soutěže a malé i velké potěšila dakarská tatra.

Na florbalový turnaj v Hlučíně přijely týmy z Polska i Slovenska

Odborné učiliště a Praktická škola v Hlučíně pořádala florbalový turnaj. Mezinárodní podnik byl primárně určen pro žáky středních škol zařazených do speciálního vzdělávání.

V Karviné otevřeli nové dopravní hřiště, sloužit bude školám i veřejnosti

1. června 2024 12:16 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Nové dětské dopravní hřiště bylo slavnostně otevřeno. Děti tady najdou vše, co potřebují k získání praktických dovedností a znalostí týkající se bezpečnosti v silničním provozu. V reportáži se dozvíte podrobnosti k jeho užívání veřejností.

Městská policie ocenila své nejlepší a věrné pracovníky za rok 2023

Městská policie ocenila své pracovníky za věrnou službu, tedy ty, kteří v uniformě se znakem Nového Jičína strávili 20, 25 a 30 let. Současně vyhlásila nejlepší zaměstnance za rok 2023.

Krajské střední školy vzdělávají v energetice žáky i dospělé

Česká republika včetně MS kraje intenzivně řeší problém nedostatku kvalifikovaných pracovníků v energetice. Jednou z cest, jak této problematice čelit, je účelná spolupráce firem a středních škol.

O logistické obory je v Opavě velký zájem

Obchodní akademie a SOŠ logistická v Opavě pořádala netradiční soutěž. Závodilo se v řízení ručního paleťáku a soutěž evidentně bavila soutěžící žáky i přihlížející.

Řidička kamionu porušila zákaz předjíždění na dálnici

31. května 2024 17:24 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jela po dálnici s kamionem a rozhodla se předjíždět. Nízkou rychlostí a navíc v místě, kde je to zakázáno. Policisté jeli zrovna za kamionem, vše natočili, řidičku zastavili a pokutovali. Při dvou speciálních akcích pak dopravní policisté zaznamenali přes padesát překročených rychlostí i nadrozměrné náklady.

Ve Městě Albrechticích vystoupali na Mount Everest v den 71. výročí jeho dobytí

31. května 2024 8:58 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech před 71 lety dobyl Edmund Hillary s šerpou Tenzingem nejvyšší horu světa. Toto výročí si žáci základní školy ve Městě Albrechticích spolu s veřejností i vedením obce připomněli velkou sportovně zábavní akcí.

Přehrada Hrabina v Českém Těšíně má nové vyhlídkové plovoucí molo

30. května 2024 21:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Další vyhlídkové plovoucí molo, které zatraktivní a zpříjemní pobyt turistům na vodních plochách v Moravskoslezském kraji, začalo sloužit návštěvníkům přehrady Hrabina v Českém Těšíně. Doplnilo tak mola na Větřkovické přehradě v Kopřivnici, Karvinském moři a Slezské Hartě, která byla loni instalována s dotací Moravskoslezského kraje ve výši 5,5 milionu korun.

Na konferenci IDea se řešila podpora rozvojových projektů v MSK

30. května 2024 9:52 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V ostravské hale Gong se konala konference IDea forum, která byla letos zaměřena na podporu průmyslu v Moravskoslezském kraji. Společně se zástupci státu a kraje diskutovali o rozvoji regionu investoři a podnikatelé.