Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Škola slaví 100 let od měšťanky přes lazaret až po střední školu s výukou IT či vodíkových systémů

Jablunkov |

Střední škola v Jablunkově si připomíná 100 let své historické budovy. Ve slavnostní den otevřených dveří se tam přišli podívat také bývalí studenti a kantoři. Původní budova má za sebou poměrně bohatou historii.

Petra Martynková, historička, kronikářka: “Datuje se do 20. let 20. století, konkrétně v roce 1922 byl zakoupen pozemek za 36 tisíc korun československých tehdejších a právě na tomto pozemku vyrostly základy této krásné budovy, která letos slaví sté výročí. Původně zde sídlila česká obecná škola a měšťanská škola a v průběhu let a staletí se tady vystřídalo například reálné gymnázium, fungovala tady a stále funguje škola, která se zaměřuje na zemědělství a průmysl, v současné době taky IT. Svého času samozřejmě za doby války a okupace jsme tady mohli najít třeba vojenský lazaret osídlený německým vojskem.”

I jen letmý pohled do učeben a dílen prozradí, kam se výuka ve škole za desítky let posunula.

Roman Szotkowski, ředitel SŠ Jablunkov: “Naše současná střední škola se vyprofilovala ze zemědělského učiliště, kde se vyučovaly zemědělské obory. Postupem času se nasměřovala do službových oborů, rozšířila svou nabídku o obor automechanik nebo i kuchař-číšník. A postupem času taktéž získala i maturitní obory. Byli jsme hodně silně v oborech ekonomika a podnikání, což se vyučovalo na denním i dálkovém studiu. V současné době se škola zaměřuje více na obory s perspektivou do budoucna. Jsme velice rádi za obor IT, který jsme nasměrovali do průmyslu a letošním roce budeme mít první maturanty. A taktéž se zabýváme rozšířením zaměření na na logistiku a e-commerce. Autoopravárenské obory na naší škole, dá se říct, mají tradici a my jsme se rozhodli věnovat inovaci těchto oborů. Proto jsme se věnovali elektromobilitě a věnujeme se jí. Přes projekt Erasmus jsme sestavili elektromotokáru například a víme, že jednoznačná perspektiva bude ve vodíkové nástavbě právě pro tyto elektromobily.”

Mezi gratulanty ke stému výročí školy patřili také zástupci města a kraje, který školu provozuje.

Jiří Hamrozi (KDU-ČSL), starosta Jablunkova: “Střední škola Jablunkov působí už nějakých 100 let na území města Jablunkova. Můžu poděkovat a pochválit za jejich činnost, protože je to takzvaně spádová škola pro všechny obce v okolí. Dokonce jsem se dozvěděl, že dojíždějí i žáci ze Slovenska. Za posledních pět let ušla střední škola velký kus cesty. Je tady vidět velký progres. Oceňují to i ředitele firem, které působí tady u nás v regionu, protože nejenom to, že tady mu umí žáci nebo učni střední školy opravit stroje, tak otevřel se tady i nový obor IT, který má svoji budoucnost.”
Daniel Cinař, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu MSK: “Škola jednoznačně budoucnost má., Jde vidět, že s těmi žáky tady pracují na velmi vysoké úrovni. Snaží se jim nabídnout velmi pestré aktivity od kolo, cyklo, auta, zemědělství… Pořád jsou to obory, které ty mladé kluky baví a do budoucna budou bavit dál? Já si myslím, že tady posledních pár opravdu ten správný směr nabrali a zaměřili se na ty informační technologie. Ten obor má jednoznačně velkou perspektivu a velkou budoucnost a každá škola je individuální, každá škola má svoje vnitřní nějaké klima svoji vizi svoji budoucnost.”
Nahlásit chybu


K tématu

Den řemesel představil výuku i práce studentů SŠ řemesel F-M, škola otevřela i nový polygon

29. června 2023 14:41 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Střední škola řemesel Frýdek-Místek připravila zajímavou prezentaci svých oborů. Uspořádala Den řemesel, kde studenti předváděli jednotlivá řemesla v praxi. Akce měla za cíl také motivovat budoucí studenty, kteří mají na školu nastoupit už v září.

Střední škola v Havířově-Prostřední Suché připravila pro veřejnost Eco Happening

23. května 2023 9:25 | Havířov | Bára Kelnerová

Jak neplýtvat s jídlem, využívat dopravu, chránit vodu, či nakládat s odpady. Nejen na to se zaměřili studenti na Střední škole v Havířově-Prostřední Suché, kteří pro veřejnost připravili ekologický projektový den.

Studenti Střední školy v Havířově-Prostřední Suché se zaměřili na osvětu v rámci ochrany klimatu

23. května 2023 15:54 | Havířov | Bára Kelnerová

Jak neplýtvat s jídlem, využívat dopravu, chránit vodu či nakládat s odpady. Nejen na to se zaměřili studenti na Střední škole v Havířově-Prostřední Suché, kteří pro veřejnost připravili ekologický projektový den.


Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Výstava "Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku"

Na nádraží Ostrava střed, v tamním Železničním muzeu Moravskoslezském, začala výstava s názvem Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku. Slavnostní zahájení proběhlo v pátek 26. dubna. Výstava jasně ukazuje, jak se města a obce v Moravskoslezském kraji postupně propojovaly a připomíná výročí 130 let veřejné kolejové dráhy v Ostravě.

Nejkratší stezka pro chodce a cyklisty je v Ostravě, měří jen 3 metry a je úplně zbytečná

Včera 15:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Draze, zbytečně, ale rekord to je. Nejkratší vyhrazenou stezku mohou chodci a cyklisté využít přímo v centru Ostravy. Bohužel, zřízena byla zcela zbytečně, byť se její autoři a také schvalující policisté snaží její existenci jakkoli zdůvodnit.

Novým Jičínem chodil žhář, zapaloval kontejnery na odpad

Novým Jičínem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Hasiči s cisternou a žebříkem projížděli úzké ulice, špatně parkující auta dostala za stěrač lístek

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Hudební odpoledne v kavárně zlákalo stovku lidí, zatančit si tu chodí jednou měsíčně

Téměř stovka lidí se zúčastnila tanečního odpoledne v Hotelu Praha. Pořádal jej nový místní spolek Být spolu aktivní. Hudební setkání bylo určeno pro lidi seniorského věku, kteří se chtějí bavit a být společensky činní.

V Opavě diskutovali se studenty i širokou veřejností politici kandidujících stran do EP

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Technické služby Opava zavedly odpadové taxi. Ulehčí těm, kteří kusový odpad nemají jak odvézt

Včera 1:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Knihovnice z Frýdlantu připravují pro děti zajímavé besedy v průběhu celého roku

Na zajímavé besedy docházejí pravidelně do frýdlantské knihovny děti z mateřských a základních škol. S knihovnicemi probírají různorodá témata. Aktuálně to je například rodina. Nechybí samozřejmě ani čtení knížek.

Akce Frýdek-Místek na cestách nabídne na Olešné inspiraci na výlety po Česku

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den plný inspirace a zábavy na jedinečném místě u přehrady Olešná. Cestovatelský festival Frýdek≈Místek na cestách je skvělou příležitostí pro všechny, kteří touží po objevování krás naší země.

Folklorní soubor Zaolzi slavil 20 let činnosti v rockovém klubu čertovskou pohádkou

10. května 2024 11:44 | Jablunkov | Libor Běčák | Beskydský expres

Trochu jinému repertoáru patřil jablunkovský rockový klub. Své 20. výročí tam totiž slavil folklorní soubor, který ze svých tanců vytvořil pohádku O čertově mlýnu na Gírové hoře.

Lidé bez domova uklízejí za stravenky Frýdek-Místek. Město chce projekt rozšířit

Lidé bez domova mají velký zájem pravidelně uklízet Frýdek-Místek. Za odvedenou práci totiž dostávají stravenky. Aktuálně se uklízí jednou týdně dvě hodiny. Město chce program rozšířit. Uklízelo by se dva dny v týdnu a zapojilo by se více lidí bez domova.

Škola slaví 100 let od měšťanky přes lazaret až po střední školu s výukou IT či vodíkových systémů
Vydáno 21. listopadu 2023 8:00, Jablunkov, Libor Běčák
Střední škola v Jablunkově si připomíná 100 let své historické budovy. Ve slavnostní den otevřených dveří se tam přišli podívat také bývalí studenti a kantoři. Původní budova má za sebou poměrně bohatou historii.

Petra Martynková, historička, kronikářka: “Datuje se do 20. let 20. století, konkrétně v roce 1922 byl zakoupen pozemek za 36 tisíc korun československých tehdejších a právě na tomto pozemku vyrostly základy této krásné budovy, která letos slaví sté výročí. Původně zde sídlila česká obecná škola a měšťanská škola a v průběhu let a staletí se tady vystřídalo například reálné gymnázium, fungovala tady a stále funguje škola, která se zaměřuje na zemědělství a průmysl, v současné době taky IT. Svého času samozřejmě za doby války a okupace jsme tady mohli najít třeba vojenský lazaret osídlený německým vojskem.”

I jen letmý pohled do učeben a dílen prozradí, kam se výuka ve škole za desítky let posunula.

Roman Szotkowski, ředitel SŠ Jablunkov: “Naše současná střední škola se vyprofilovala ze zemědělského učiliště, kde se vyučovaly zemědělské obory. Postupem času se nasměřovala do službových oborů, rozšířila svou nabídku o obor automechanik nebo i kuchař-číšník. A postupem času taktéž získala i maturitní obory. Byli jsme hodně silně v oborech ekonomika a podnikání, což se vyučovalo na denním i dálkovém studiu. V současné době se škola zaměřuje více na obory s perspektivou do budoucna. Jsme velice rádi za obor IT, který jsme nasměrovali do průmyslu a letošním roce budeme mít první maturanty. A taktéž se zabýváme rozšířením zaměření na na logistiku a e-commerce. Autoopravárenské obory na naší škole, dá se říct, mají tradici a my jsme se rozhodli věnovat inovaci těchto oborů. Proto jsme se věnovali elektromobilitě a věnujeme se jí. Přes projekt Erasmus jsme sestavili elektromotokáru například a víme, že jednoznačná perspektiva bude ve vodíkové nástavbě právě pro tyto elektromobily.”

Mezi gratulanty ke stému výročí školy patřili také zástupci města a kraje, který školu provozuje.

Jiří Hamrozi (KDU-ČSL), starosta Jablunkova: “Střední škola Jablunkov působí už nějakých 100 let na území města Jablunkova. Můžu poděkovat a pochválit za jejich činnost, protože je to takzvaně spádová škola pro všechny obce v okolí. Dokonce jsem se dozvěděl, že dojíždějí i žáci ze Slovenska. Za posledních pět let ušla střední škola velký kus cesty. Je tady vidět velký progres. Oceňují to i ředitele firem, které působí tady u nás v regionu, protože nejenom to, že tady mu umí žáci nebo učni střední školy opravit stroje, tak otevřel se tady i nový obor IT, který má svoji budoucnost.”
Daniel Cinař, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu MSK: “Škola jednoznačně budoucnost má., Jde vidět, že s těmi žáky tady pracují na velmi vysoké úrovni. Snaží se jim nabídnout velmi pestré aktivity od kolo, cyklo, auta, zemědělství… Pořád jsou to obory, které ty mladé kluky baví a do budoucna budou bavit dál? Já si myslím, že tady posledních pár opravdu ten správný směr nabrali a zaměřili se na ty informační technologie. Ten obor má jednoznačně velkou perspektivu a velkou budoucnost a každá škola je individuální, každá škola má svoje vnitřní nějaké klima svoji vizi svoji budoucnost.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/jablunkov/11000040200/skola-slavi-100-let-od-mestanky-pres-lazaret-az-po-stredni-skolu-s-vyukou-it-ci-vodikovych-systemu