Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

Sdílená kola společnosti Nextbike začala v Novém Jičíně parkovat od pondělka 8. dubna. Na území města je pro jejich stání vytipováno 30 míst, celkem tu bude k dispozici průběžně zhruba 75 kol.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Stanoviště jsme primárně vybírali tak, aby tam byl, pokud možno, cyklostojan. Tam, kde nebyl, na tři místa jsme jej doplnili, například ve Smetanových sadech nebo v Loučce, a zbývají ještě asi tři nebo čtyři místa, kde stojany nejsou, tam ty stojany budou ještě postupně doplněny. Obecně jsme vybírali taková místa, která jsou frekventovaná, jednak v centru města, například na náměstí nebo tady před úřadem na Divadelní, ale potom také třeba u nádraží.”

Mapa stání veřejných kol je na webu města, a přehledně v aplikaci, která je na webu společnosti Nextbike, kde je také vidět aktuálně rozmístění kol.

Město provozující společnosti platí za každé vypůjčené kolo 17,80 korun. Lidé tedy mají prvních třicet minut zdarma, každá další započatá půlhodina je bude stát 18 korun.

Markéta Jánošíková, koordinátorka Zdravého města Nový Jičín: “Sdílená kola si mohou vypůjčit osoby straší 18 let. Toto jsou podmínky společnosti Nextbike. Každý cyklista, který bude chtít sdílená kola využít, se nejprve musí registrovat u společnosti Nextbike, stáhnout si jejich aplikaci, kde zadá své údaje a údaje z platební karty. Aby registrace proběhla a byla aktivní, je potřeba, aby zaplatil poplatek 50 korun, který mu bude vzápětí připsán, uvidí ho v aplikaci a může ho čerpat na své jízdy.”

Jeden registrovaný uživatel si může v aplikaci vypůjčit až čtyři kola.

Na tomto projektu sdílených kol Nový Jičín spolupracuje s Kopřivnicí, která službu zavádí zároveň. Díky tomu se podařilo dosáhnout i lepší ceny. Lidé si navíc budou moci kolo vypůjčit v Novém Jičíně a zaparkovat jej v Kopřivnici a naopak.

Dan Rambousek, Nextbike: “Jsme moc rádi, že můžeme naši službu nabídnout občanům dalších dvou měst v Moravskoslezském kraji. Díky tomu jsme protli hranici 40 měst v České republice, kde Nextbike se sdílenými koly operuje. Očekáváme, že v Novém Jičíně se při počtu 75 kol budeme standardně dostávat na sto a více výpůjček denně. Co se týče propojení dvou měst, Nového Jičína a Kopřivnice, my se dostáváme do stavu, kdy ta síť těch měst, kde Nextbike operuje, je tak hustá, že už je vlastně potřeba se dostat i za jejich hranice. Tady to bylo unikátní v tom, že ta vize byla od začátku jasná, obě města propojit a mít tu možnost mezi nimi přejíždět.”

Sdílená kola budou v ulicích Nového Jičína a Kopřivnice do počátku prosince. Pak tento pilotní projekt všechny tři strany vyhodnotí a rozhodnou o jeho pokračování zase na jaře roku 2025.



Nahlásit chybu


K tématu

Bikesharing začne v Novém Jičíně fungovat od 8. dubna

Nový Jičín zavede sdílená kola. Služba začne fungovat 8. dubna. Na třiceti stanicích napříč městem a jeho místních částí bude k dispozici 75 jízdních kol.

Sdílená kola půjčená v Novém Jičíně zaparkujete v Kopřivnici a naopak

Nový Jičín zavede sdílená kola. Služba začne fungovat 8. dubna. Na třiceti stanicích napříč městem a jeho místních částí bude k dispozici 75 jízdních kol.

Sdílená kola míří do Nového Jičína a Kopřivnice. Bude možné jezdit i mezi městy

29. března 2024 13:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nový Jičín a Kopřivnice se stanou dalšími městy, která zavedou sdílená kola. Obě města na projektu spolupracují. Díky tomu se podařily snížit náklady na provoz a navíc bude možné s koly mezi městy přejíždět. Služba by měla ve městech fungovat zhruba od poloviny dubna.


Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Výstava "Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku"

Na nádraží Ostrava střed, v tamním Železničním muzeu Moravskoslezském, začala výstava s názvem Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku. Slavnostní zahájení proběhlo v pátek 26. dubna. Výstava jasně ukazuje, jak se města a obce v Moravskoslezském kraji postupně propojovaly a připomíná výročí 130 let veřejné kolejové dráhy v Ostravě.

Nejkratší stezka pro chodce a cyklisty je v Ostravě, měří jen 3 metry a je úplně zbytečná

Včera 15:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Draze, zbytečně, ale rekord to je. Nejkratší vyhrazenou stezku mohou chodci a cyklisté využít přímo v centru Ostravy. Bohužel, zřízena byla zcela zbytečně, byť se její autoři a také schvalující policisté snaží její existenci jakkoli zdůvodnit.


Novým Jičínem chodil žhář, zapaloval kontejnery na odpad

Novým Jičínem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Hasiči s cisternou a žebříkem projížděli úzké ulice, špatně parkující auta dostala za stěrač lístek

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Hudební odpoledne v kavárně zlákalo stovku lidí, zatančit si tu chodí jednou měsíčně

Téměř stovka lidí se zúčastnila tanečního odpoledne v Hotelu Praha. Pořádal jej nový místní spolek Být spolu aktivní. Hudební setkání bylo určeno pro lidi seniorského věku, kteří se chtějí bavit a být společensky činní.

V Opavě diskutovali se studenty i širokou veřejností politici kandidujících stran do EP

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Technické služby Opava zavedly odpadové taxi. Ulehčí těm, kteří kusový odpad nemají jak odvézt

Včera 1:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Open mic v Galerce podnítil k vystoupení pětici účinkujících

11. května 2024 15:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Multižánrový pořad Open mic získává v Novém Jičíně stále větší popularitu. Během hudebních večerů, které se konají jednou měsíčně, vystupují amatérští a začínající umělci. Někteří úplně poprvé, jiní se na pódium rádi vrací.

BEZ KOMENTÁŘE: Fotbalisté ze škol Butovická, Sjednocení a Jistebníku soutěžili

11. května 2024 12:42 | Studénka | Jan Plášil | Novojičínský expres

Největší žákovský fotbalový turnaj, podporovaný mimo jiné Fotbalovou asociací ČR a Asociací školních sportovních klubů, letos odstartoval svůj 25. ročník a zavítal také na fotbalový stadion ve Studénce

Novojičínský veterán klub zahájil sezonu první jízdou, auta vystaví i na Branném dni

10. května 2024 16:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Klub historických vozidel Nový Jičín má aktuálně necelou třicítku členů, jejichž koníčkem je péče o veterány. První letošní akcí byla jízda na sraz v Prachově, kde si vyměnili zkušenosti s renovacemi a informace o letošních plánovaných akcích.

Školní slavnost představila pestrý život v zahradě

10. května 2024 16:00 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Základní škola Františka kardinála Tomáška pořádala svou tradiční jarní slavnost. Letos na téma Život v zahradě. Zpestřením byl výklad o životě netopýrů.

Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

10. května 2024 12:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma
Vydáno 19. dubna 2024 9:42, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

Sdílená kola společnosti Nextbike začala v Novém Jičíně parkovat od pondělka 8. dubna. Na území města je pro jejich stání vytipováno 30 míst, celkem tu bude k dispozici průběžně zhruba 75 kol.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Stanoviště jsme primárně vybírali tak, aby tam byl, pokud možno, cyklostojan. Tam, kde nebyl, na tři místa jsme jej doplnili, například ve Smetanových sadech nebo v Loučce, a zbývají ještě asi tři nebo čtyři místa, kde stojany nejsou, tam ty stojany budou ještě postupně doplněny. Obecně jsme vybírali taková místa, která jsou frekventovaná, jednak v centru města, například na náměstí nebo tady před úřadem na Divadelní, ale potom také třeba u nádraží.”

Mapa stání veřejných kol je na webu města, a přehledně v aplikaci, která je na webu společnosti Nextbike, kde je také vidět aktuálně rozmístění kol.

Město provozující společnosti platí za každé vypůjčené kolo 17,80 korun. Lidé tedy mají prvních třicet minut zdarma, každá další započatá půlhodina je bude stát 18 korun.

Markéta Jánošíková, koordinátorka Zdravého města Nový Jičín: “Sdílená kola si mohou vypůjčit osoby straší 18 let. Toto jsou podmínky společnosti Nextbike. Každý cyklista, který bude chtít sdílená kola využít, se nejprve musí registrovat u společnosti Nextbike, stáhnout si jejich aplikaci, kde zadá své údaje a údaje z platební karty. Aby registrace proběhla a byla aktivní, je potřeba, aby zaplatil poplatek 50 korun, který mu bude vzápětí připsán, uvidí ho v aplikaci a může ho čerpat na své jízdy.”

Jeden registrovaný uživatel si může v aplikaci vypůjčit až čtyři kola.

Na tomto projektu sdílených kol Nový Jičín spolupracuje s Kopřivnicí, která službu zavádí zároveň. Díky tomu se podařilo dosáhnout i lepší ceny. Lidé si navíc budou moci kolo vypůjčit v Novém Jičíně a zaparkovat jej v Kopřivnici a naopak.

Dan Rambousek, Nextbike: “Jsme moc rádi, že můžeme naši službu nabídnout občanům dalších dvou měst v Moravskoslezském kraji. Díky tomu jsme protli hranici 40 měst v České republice, kde Nextbike se sdílenými koly operuje. Očekáváme, že v Novém Jičíně se při počtu 75 kol budeme standardně dostávat na sto a více výpůjček denně. Co se týče propojení dvou měst, Nového Jičína a Kopřivnice, my se dostáváme do stavu, kdy ta síť těch měst, kde Nextbike operuje, je tak hustá, že už je vlastně potřeba se dostat i za jejich hranice. Tady to bylo unikátní v tom, že ta vize byla od začátku jasná, obě města propojit a mít tu možnost mezi nimi přejíždět.”

Sdílená kola budou v ulicích Nového Jičína a Kopřivnice do počátku prosince. Pak tento pilotní projekt všechny tři strany vyhodnotí a rozhodnou o jeho pokračování zase na jaře roku 2025.



Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000042587/sdilena-kola-uz-jezdi-prvni-pulhodina-je-zdarma