Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Plocha zhruba 13 x 7 metrů - to je prostor, ve kterém absolvují hodiny tělesné výchovy děti z prvního stupně Základní školy Tyršova. Starší děti chodí do haly v areálu stadionu, učitelé tělocviku tuto trasu denně absolvují několikrát. O stavbě nové tělocvičny tu hovoří dvacet let.

Gustav Žídek, učitel tělesné výchovy ZŠ Tyršova Nový Jičín: “Výuka tělesné výchovy probíhá ve dvouhodinovkách, děti druhého stupně docházejí na halu ABC, čímž vlastně tou cestou, tím přesunem, ztrácejí 20 minut tam, 20 minut zpět, takže toho času na samotnou výuku je daleko méně, než by bylo, kdyby ta tělocvična stála. Takže my jako tělocvikáři to vítáme ze všech stran, jednak více času pohybu pro děti, a taky lepší pracovní podmínky pro tělocvikáře.”
Magda Trávníčková, ředitelka ZŠ Tyršova Nový Jičín: “Po devatenácti letech ve funkci ředitelky školy odcházím do důchodu s dobrým pocitem, že se konečně podařilo prosadit stavbu tělocvičny pro Tyršovku. Děkuji samozřejmě i rodičům, kteří nám pomohli s prosazením tohoto záměru. Můj předchůdce, pan ředitel Hajda, měl v roce 2005 připravený plány, bohužel, škola je stará a bylo potřeba během let jiné financování, to znamená, opravila se střecha, fasáda, proběhla výměna oken, postavili se nové šatny, takže po celou tu dobu vlastně se nenašly finance na stavbu nové tělocvičny.”

Letos rada města rozhodla, že stavba nové tělocvičny u této školy dostává zelenou. Diskutovala také ještě o tom, zda nejít do větší haly, ale vzhledem ke stísněnému prostoru a velkým finančním nákladům posvětila variantu 24 x 15 metrů.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Momentálně je tedy radou schválena studie, bude se zadávat projektová dokumentace, která by měla být zpracována během tohoto a příštího roku, a následně, pokud budou finance, tak by mohla být zahájena stavba. Předpokládané náklady jsou asi 98 milionů korun.”
Ondřej Kafka, Ateliér MOAD Nový Jičín: “Na této vizualizaci je vidět vstup z ulice Derkova, kde vidíme hlavní benefit našeho přístupu k návrhu, kde bezbariérově vstupujeme na rozptylovou plochu, na takový herní předprostor, odkud je bezbariérových vstup do hlavního vstupu do budov Derkova. Tělocvična je tady prezentována jako jednoduchá kostka, kde, aby byla zajištěna interaktivita, aby bylo vidět, jakou funkci ta kostka má, tak ze zadní strany je vidět průhled do herní plochy, která se nachází o patro níže.”

Tělocvična bude mít zelenou střechu. Zpracovatelé studie ovšem neřeší jen samotnou stavbu, ale i využití byť malého prostoru v jejím okolí, ve kterém navrhují zřetelně oddělit plochu pro pohyb dětí a dopravní obslužnost, prostor ozelenit a propojit jej s venkovním hřištěm školy.

Ondřej Kafka, Ateliér MOAD Nový Jičín: “A protože toho místa nemáme moc, tak se snažím stavbu rozvrstvovat vertikálně. To znamená, že do podzemí umisťujeme zázemí tělocvičny, včetně šaten, nad nimi vytváříme venkovní volný rozptylový prostor a na střechu tělocvičny umisťujeme venkovní učebnu.”

K samotné realizaci stavby by mohlo dojít do čtyř let. Město má ovšem v plánu komplexní úpravu prostoru mezi základní školou, knihovnou a katastrálním úřadem. Mělo by tu vzniknout parkoviště, i pro potřeby budoucího kulturního domu v Novém Slunci. Záměr se zásadně nedotýká budovy bývalého Artefaktu na Slovanské ulici.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Ano, budova Artefaktu zůstane stát. Je možné, že bude potřeba zbourat část toho zadního traktu. Nicméně ta přední část určitě zůstane stát. Národní památkový ústav avizoval, že by nesouhlasil s tím zbouráním, vzhledem k tomu, že to je ještě v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Jedna z úvah, kterou se také zabýváme, je i ta, že by do budoucna ta budova Slovanské 3 mohla být využita pro samotnou školu.”
Nahlásit chybu


K tématu

Novojičínská “Tyršovka” prosadila stavbu nové tělocvičny

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola Tyršova v Novém Jičíně snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Padlo dogma, na novojičínském náměstí v městské památkové rezervaci porostou stromy

12. října 2023 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kolem kašny na novojičínském náměstí jsou vyhloubeny čtyři díry, do kterých budou umístěny stromy. Konkrétně lípy varšavského typu. Snahu Novojičínských o ozelenění centra na druhý pokus posvětil Národní památkový ústav.

Na náměstí porostou čtyři lípy varšavského typu

12. října 2023 19:02 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kolem kašny na Masarykově náměstí jsou vyhloubeny čtyři díry, do kterých budou umístěny stromy. Konkrétně lípy varšavského typu. Osvěží centrum a připomenou, že stromy už tu rostly i před zhruba sto lety.


Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Výstava "Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku"

Na nádraží Ostrava střed, v tamním Železničním muzeu Moravskoslezském, začala výstava s názvem Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku. Slavnostní zahájení proběhlo v pátek 26. dubna. Výstava jasně ukazuje, jak se města a obce v Moravskoslezském kraji postupně propojovaly a připomíná výročí 130 let veřejné kolejové dráhy v Ostravě.

Nejkratší stezka pro chodce a cyklisty je v Ostravě, měří jen 3 metry a je úplně zbytečná

Včera 15:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Draze, zbytečně, ale rekord to je. Nejkratší vyhrazenou stezku mohou chodci a cyklisté využít přímo v centru Ostravy. Bohužel, zřízena byla zcela zbytečně, byť se její autoři a také schvalující policisté snaží její existenci jakkoli zdůvodnit.


Novým Jičínem chodil žhář, zapaloval kontejnery na odpad

Novým Jičínem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Hasiči s cisternou a žebříkem projížděli úzké ulice, špatně parkující auta dostala za stěrač lístek

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Hudební odpoledne v kavárně zlákalo stovku lidí, zatančit si tu chodí jednou měsíčně

Téměř stovka lidí se zúčastnila tanečního odpoledne v Hotelu Praha. Pořádal jej nový místní spolek Být spolu aktivní. Hudební setkání bylo určeno pro lidi seniorského věku, kteří se chtějí bavit a být společensky činní.

V Opavě diskutovali se studenty i širokou veřejností politici kandidujících stran do EP

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Technické služby Opava zavedly odpadové taxi. Ulehčí těm, kteří kusový odpad nemají jak odvézt

Včera 1:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Open mic v Galerce podnítil k vystoupení pětici účinkujících

11. května 2024 15:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Multižánrový pořad Open mic získává v Novém Jičíně stále větší popularitu. Během hudebních večerů, které se konají jednou měsíčně, vystupují amatérští a začínající umělci. Někteří úplně poprvé, jiní se na pódium rádi vrací.

BEZ KOMENTÁŘE: Fotbalisté ze škol Butovická, Sjednocení a Jistebníku soutěžili

11. května 2024 12:42 | Studénka | Jan Plášil | Novojičínský expres

Největší žákovský fotbalový turnaj, podporovaný mimo jiné Fotbalovou asociací ČR a Asociací školních sportovních klubů, letos odstartoval svůj 25. ročník a zavítal také na fotbalový stadion ve Studénce

Novojičínský veterán klub zahájil sezonu první jízdou, auta vystaví i na Branném dni

10. května 2024 16:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Klub historických vozidel Nový Jičín má aktuálně necelou třicítku členů, jejichž koníčkem je péče o veterány. První letošní akcí byla jízda na sraz v Prachově, kde si vyměnili zkušenosti s renovacemi a informace o letošních plánovaných akcích.

Školní slavnost představila pestrý život v zahradě

10. května 2024 16:00 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Základní škola Františka kardinála Tomáška pořádala svou tradiční jarní slavnost. Letos na téma Život v zahradě. Zpestřením byl výklad o životě netopýrů.

Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

10. května 2024 12:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let
Vydáno 22. dubna 2024 12:10, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Plocha zhruba 13 x 7 metrů - to je prostor, ve kterém absolvují hodiny tělesné výchovy děti z prvního stupně Základní školy Tyršova. Starší děti chodí do haly v areálu stadionu, učitelé tělocviku tuto trasu denně absolvují několikrát. O stavbě nové tělocvičny tu hovoří dvacet let.

Gustav Žídek, učitel tělesné výchovy ZŠ Tyršova Nový Jičín: “Výuka tělesné výchovy probíhá ve dvouhodinovkách, děti druhého stupně docházejí na halu ABC, čímž vlastně tou cestou, tím přesunem, ztrácejí 20 minut tam, 20 minut zpět, takže toho času na samotnou výuku je daleko méně, než by bylo, kdyby ta tělocvična stála. Takže my jako tělocvikáři to vítáme ze všech stran, jednak více času pohybu pro děti, a taky lepší pracovní podmínky pro tělocvikáře.”
Magda Trávníčková, ředitelka ZŠ Tyršova Nový Jičín: “Po devatenácti letech ve funkci ředitelky školy odcházím do důchodu s dobrým pocitem, že se konečně podařilo prosadit stavbu tělocvičny pro Tyršovku. Děkuji samozřejmě i rodičům, kteří nám pomohli s prosazením tohoto záměru. Můj předchůdce, pan ředitel Hajda, měl v roce 2005 připravený plány, bohužel, škola je stará a bylo potřeba během let jiné financování, to znamená, opravila se střecha, fasáda, proběhla výměna oken, postavili se nové šatny, takže po celou tu dobu vlastně se nenašly finance na stavbu nové tělocvičny.”

Letos rada města rozhodla, že stavba nové tělocvičny u této školy dostává zelenou. Diskutovala také ještě o tom, zda nejít do větší haly, ale vzhledem ke stísněnému prostoru a velkým finančním nákladům posvětila variantu 24 x 15 metrů.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Momentálně je tedy radou schválena studie, bude se zadávat projektová dokumentace, která by měla být zpracována během tohoto a příštího roku, a následně, pokud budou finance, tak by mohla být zahájena stavba. Předpokládané náklady jsou asi 98 milionů korun.”
Ondřej Kafka, Ateliér MOAD Nový Jičín: “Na této vizualizaci je vidět vstup z ulice Derkova, kde vidíme hlavní benefit našeho přístupu k návrhu, kde bezbariérově vstupujeme na rozptylovou plochu, na takový herní předprostor, odkud je bezbariérových vstup do hlavního vstupu do budov Derkova. Tělocvična je tady prezentována jako jednoduchá kostka, kde, aby byla zajištěna interaktivita, aby bylo vidět, jakou funkci ta kostka má, tak ze zadní strany je vidět průhled do herní plochy, která se nachází o patro níže.”

Tělocvična bude mít zelenou střechu. Zpracovatelé studie ovšem neřeší jen samotnou stavbu, ale i využití byť malého prostoru v jejím okolí, ve kterém navrhují zřetelně oddělit plochu pro pohyb dětí a dopravní obslužnost, prostor ozelenit a propojit jej s venkovním hřištěm školy.

Ondřej Kafka, Ateliér MOAD Nový Jičín: “A protože toho místa nemáme moc, tak se snažím stavbu rozvrstvovat vertikálně. To znamená, že do podzemí umisťujeme zázemí tělocvičny, včetně šaten, nad nimi vytváříme venkovní volný rozptylový prostor a na střechu tělocvičny umisťujeme venkovní učebnu.”

K samotné realizaci stavby by mohlo dojít do čtyř let. Město má ovšem v plánu komplexní úpravu prostoru mezi základní školou, knihovnou a katastrálním úřadem. Mělo by tu vzniknout parkoviště, i pro potřeby budoucího kulturního domu v Novém Slunci. Záměr se zásadně nedotýká budovy bývalého Artefaktu na Slovanské ulici.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Ano, budova Artefaktu zůstane stát. Je možné, že bude potřeba zbourat část toho zadního traktu. Nicméně ta přední část určitě zůstane stát. Národní památkový ústav avizoval, že by nesouhlasil s tím zbouráním, vzhledem k tomu, že to je ještě v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Jedna z úvah, kterou se také zabýváme, je i ta, že by do budoucna ta budova Slovanské 3 mohla být využita pro samotnou školu.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000042693/vize-telocvicny-tyrsovy-skoly-uz-ma-realne-obrysy-stat-by-mohla-do-ctyr-let