Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Víceúčelová hala v Opavě oslavila 20 let. Slouží nejen basketbalistům, ale i kultuře a jiným akcím

Opava |

Basketbalisté Opavy letos po 20 letech opět vybojovali mistrovský titul, což byla velká sláva. Tím ovšem oslavy nekončí. 20 let totiž slaví také víceúčelová hala, kde mají veškeré své zázemí.

Víceúčelová hala Opava oslavila 20 let od svého otevření. Zároveň je tomu 20 let, co tady basketbalisté Opavy odehráli své první utkání poté, co se sem přestěhovali z haly na Mařádkové, která vzhledem k jejich úspěchům nevyhovovala zejména kapacitně. Historicky první mistrovský titul v ní vybojovali v roce 1997 a rok na to jej obhájili.

Jiří Okáč, bývalý hráč BK Opava a české basketbalové reprezentace: “To byly úžasné pionýrské časy v Opavě. Bylo to nádherné, protože to byla ta počáteční euforie. Celá Opava přišla fandit, vlastně tady ti fotbaloví fanoušci původně se přeškolovali na basket, ale všichni to měli rádi a postupně vlastně nebyly vůbec lístky, lidé čekali před halou až jak dopadne zápas, jezdili s námi na všechny venkovní zápasy, takže úžasné. Na Opavu vždycky mám obrovské emoce, protože ty dva tituly po sobě a říkám, ta atmosféra těch utkání, to bylo úžasný.”
Zdeněk Hummel, bývalý trenér BK Opava a české basketbalové reprezentace: “Já vzpomínám velice dobře, protože jsem tady strávil 3 krásné roky. Získali jsme titul dvakrát. takže si myslím, že úplně ideální pobyt jako 3 roky, Hodně tady mám pořád kamarády i fanoušky. Vzpomínají, když přijedou na Ostravu, kam se chodím dívat, tak si myslím, že krásné vzpomínky.”

Na oslavách 20 let víceúčelové haly se nejen vzpomínalo s pozvanými bývalými hráči a trenéry kubu, ale připraven byl i bohatý doprovodný program pro širokou veřejnost.

Petr Czudek, trenér a sportovní ředitel BK Opava: “Už jsme to plánovali rok, že ta hala bude mít 20 let a neuvěřitelný, to play off se nám povedlo, to jsem si vždycky přál, aby ta hala byla mistrovská, tak to se povedlo. Dneska tady přijelo spoustu lidí, kteří se zasloužili nejen o tu halu, o stavění, ale taky bývalí hráči. Dneska máme v 5 hodin přátelský zápas. Jsou tady komentované prohlídky, hrály tady děti, teď je tady trošku prostor, teď nacvičují mažoretky a v 5 hodin bude ten zápas.”
David Klapetek, trenér, BK Opava: “Na oslavu 20 let haly jsme pozvali všechny naše mládežnické týmy, které hrály od 10 hodin. Začínali jsme s jedenáctkama. Proti sobě hrály dvanáctky a tady to je kategorie U13 a U14, kteří hrají proti sobě vzájemný zápas na to, aby se přišli podívat rodiče.”

Připraveny byly i venkovní soutěže pro děti a bohaté občerstvení.

anketa: návštěvníci oslav: “Basket hraju 6 let a chtěl bych dosáhnout, tedy aspoň hrát za muže. Moc mě to baví basket. Je to můj sen být dobrý v basketu. Za vzor z Opavy mám Jakuba Šiřinu.”
“Já jsem hrála ve škole, hrála jsem asi dva roky a bavilo mě to strašně.”
Jaroslav Kania, náměstek hejtmana MS kraje: “Já jsem strašně rád, že před těmi 20 lety se město Opava rozhodlo tady tu halu postavit, tento svatostánek pro basketbalisty a ono se ukazuje, že to byla dobrá myšlenka a že se to podařilo, protože získat mistrovský titul v loňské sezóně, si myslím, že je to ohodnocením všech těch, kteří u té myšlenky stáli. Věřím, že se jim bude dále dařit, protože je to excelentní klub nejen pro Opavu, ale pro celý MS kraj.”
Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Jsme strašně rádi. protože hala je tady 20 let, dneska slavíme to výročí. Od začátku to bylo těžké, protože stavba samotná byla náročná, ale dnes se Opaváci s halou sžili, je v srdcích Opavanů. Probíhají tady nejrůznější, od sportovních, společenských, kulturních akcí, jsou tady veletrhy, výstavy, koncerty, Takže je hodně využívaná, má kapacitu 3 tisíce lidí a je v krásném prostředí v lokalitě sportovního kampusu v městských sadech.”

Město do haly dál průběžně investuje, aby byla moderní. V poslední době tady nechalo vybudovat zelenou střechu a teď řeší fotovoltaiku, která by měla snížit energetickou náročnost budovy.

Nahlásit chybu


K tématu

Mistři z Opavy poprvé v historii hostili All-Star Game. Utkání basketbalových hvězd nabídlo skvělou show

27. března 2024 9:20 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Víceúčelová hala v Opavě v sobotu praskala ve švech. Vůbec poprvé se tady hrálo basketbalové utkání hvězd. V týmu Východu nechyběli opavští hráči Šimon Puršl, Jakub Šiřina a Jakub Mokráň.

Liga zažila velkou premiéru. Poprvé v historii se hrálo utkání hvězd v Opavě

27. března 2024 21:10 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Víceúčelová hala v Opavě v sobotu praskala ve švech. Vůbec poprvé se tady hrálo basketbalové utkání hvězd. V týmu Východu nechyběli opavští hráči Šimon Puršl, Jakub Šiřina a Jakub Mokráň.

Víceúčelová hala v Opavě patřila Veletrhu povolání. Představilo se na něm více než 100 firem a středních škol

21. října 2023 13:15 | Opava | Yvona Fajtová

Víceúčelová hala v Opavě se proměnila ve Veletrh povolání. Žáci 9. tříd základních škol tak měli jedinečnou možnost se na jednom místě seznámit nejen se středními školami, ale i zaměstnavateli na Opavsku.


Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Na letním koupališti Jindřich už stojí nová skokanská věž a začíná stavba tobogánů

Na letním koupališti už stojí nová desetimetrová skokanská věž a do areálu byla přivezena i konstrukce na tobogány. Práce probíhají i na výstavbě volnočasového areálu v ulici Jurije Gagarina. Radnice věří, že firmy práce dokončí včas.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

Včera 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Muž si lehl si do kolejiště u Nového Jičína. Policisté ho stáhli 10 metrů před vlakem

Dnes 12:12 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Pohotová reakce dvou policistů a nasazení vlastních životů zachránilo 36letého muže před smrtí. V Šenově u Nového Jičína viděli policisté muže, který si lehl do kolejiště před přijíždějící vlak. Bleskově přiběhli a muže doslova strhli z kolejí těsně před vlakem a zachránili mu tím život.

Opavu navštívil Princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

Včera 21:37 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

V Chráněných dílnách Charity Opava vyráběli plyšové kamzíky. Stanou se maskotem Biskupských lesů

8. května 2024 21:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Nejdříve hasíky, teď kamzíky. Chráněné dílny Charity Opava, kde pracuje více než 160 lidí s různým hendikepem, nemají o zakázky nouzi. Aktuálně pro Biskupské lesy vyráběly plyšové kamzíky. Kamzíci jsou totiž nejvzácnější zvěří Jeseníků, kde lesy hospodaří.

Senior taxi v Opavě využívá čím dál více lidí. Využívat ho mohou senioři ve věku 70 let a více

8. května 2024 21:18 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Opavu navštívil princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

7. května 2024 9:51 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Takzvaná Komenda v Opavě se promění v moderní park pro všechny generace

6. května 2024 22:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

Víceúčelová hala v Opavě oslavila 20 let. Slouží nejen basketbalistům, ale i kultuře a jiným akcím
Vydáno 7. září 2023 14:27, Opava, Yvona Fajtová
Basketbalisté Opavy letos po 20 letech opět vybojovali mistrovský titul, což byla velká sláva. Tím ovšem oslavy nekončí. 20 let totiž slaví také víceúčelová hala, kde mají veškeré své zázemí.

Víceúčelová hala Opava oslavila 20 let od svého otevření. Zároveň je tomu 20 let, co tady basketbalisté Opavy odehráli své první utkání poté, co se sem přestěhovali z haly na Mařádkové, která vzhledem k jejich úspěchům nevyhovovala zejména kapacitně. Historicky první mistrovský titul v ní vybojovali v roce 1997 a rok na to jej obhájili.

Jiří Okáč, bývalý hráč BK Opava a české basketbalové reprezentace: “To byly úžasné pionýrské časy v Opavě. Bylo to nádherné, protože to byla ta počáteční euforie. Celá Opava přišla fandit, vlastně tady ti fotbaloví fanoušci původně se přeškolovali na basket, ale všichni to měli rádi a postupně vlastně nebyly vůbec lístky, lidé čekali před halou až jak dopadne zápas, jezdili s námi na všechny venkovní zápasy, takže úžasné. Na Opavu vždycky mám obrovské emoce, protože ty dva tituly po sobě a říkám, ta atmosféra těch utkání, to bylo úžasný.”
Zdeněk Hummel, bývalý trenér BK Opava a české basketbalové reprezentace: “Já vzpomínám velice dobře, protože jsem tady strávil 3 krásné roky. Získali jsme titul dvakrát. takže si myslím, že úplně ideální pobyt jako 3 roky, Hodně tady mám pořád kamarády i fanoušky. Vzpomínají, když přijedou na Ostravu, kam se chodím dívat, tak si myslím, že krásné vzpomínky.”

Na oslavách 20 let víceúčelové haly se nejen vzpomínalo s pozvanými bývalými hráči a trenéry kubu, ale připraven byl i bohatý doprovodný program pro širokou veřejnost.

Petr Czudek, trenér a sportovní ředitel BK Opava: “Už jsme to plánovali rok, že ta hala bude mít 20 let a neuvěřitelný, to play off se nám povedlo, to jsem si vždycky přál, aby ta hala byla mistrovská, tak to se povedlo. Dneska tady přijelo spoustu lidí, kteří se zasloužili nejen o tu halu, o stavění, ale taky bývalí hráči. Dneska máme v 5 hodin přátelský zápas. Jsou tady komentované prohlídky, hrály tady děti, teď je tady trošku prostor, teď nacvičují mažoretky a v 5 hodin bude ten zápas.”
David Klapetek, trenér, BK Opava: “Na oslavu 20 let haly jsme pozvali všechny naše mládežnické týmy, které hrály od 10 hodin. Začínali jsme s jedenáctkama. Proti sobě hrály dvanáctky a tady to je kategorie U13 a U14, kteří hrají proti sobě vzájemný zápas na to, aby se přišli podívat rodiče.”

Připraveny byly i venkovní soutěže pro děti a bohaté občerstvení.

anketa: návštěvníci oslav: “Basket hraju 6 let a chtěl bych dosáhnout, tedy aspoň hrát za muže. Moc mě to baví basket. Je to můj sen být dobrý v basketu. Za vzor z Opavy mám Jakuba Šiřinu.”
“Já jsem hrála ve škole, hrála jsem asi dva roky a bavilo mě to strašně.”
Jaroslav Kania, náměstek hejtmana MS kraje: “Já jsem strašně rád, že před těmi 20 lety se město Opava rozhodlo tady tu halu postavit, tento svatostánek pro basketbalisty a ono se ukazuje, že to byla dobrá myšlenka a že se to podařilo, protože získat mistrovský titul v loňské sezóně, si myslím, že je to ohodnocením všech těch, kteří u té myšlenky stáli. Věřím, že se jim bude dále dařit, protože je to excelentní klub nejen pro Opavu, ale pro celý MS kraj.”
Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Jsme strašně rádi. protože hala je tady 20 let, dneska slavíme to výročí. Od začátku to bylo těžké, protože stavba samotná byla náročná, ale dnes se Opaváci s halou sžili, je v srdcích Opavanů. Probíhají tady nejrůznější, od sportovních, společenských, kulturních akcí, jsou tady veletrhy, výstavy, koncerty, Takže je hodně využívaná, má kapacitu 3 tisíce lidí a je v krásném prostředí v lokalitě sportovního kampusu v městských sadech.”

Město do haly dál průběžně investuje, aby byla moderní. V poslední době tady nechalo vybudovat zelenou střechu a teď řeší fotovoltaiku, která by měla snížit energetickou náročnost budovy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000038999/viceucelova-hala-v-opave-oslavila-20-let-slouzi-nejen-basketbalistum-ale-i-kulture-a-jinym-akcim