Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost

Ostrava-město |  | Ostravské minuty

Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

Kolo už v Ostravě dávno není jen volnočasová pomůcka, pro milovníky sportu. Stále více lidí jej využívá jako běžný dopravní prostředek. Svědčí o tom také každoroční čísla o využívání sdílených kol společnosti Nextbike. Ostrava cyklodopravu mnoha způsoby podporuje a vzniká proto i celá koncepce. Na bezpečnost se v rámci nejrůznějších projektů a akcí zaměřují hlavně strážníci.

Jan Dohnal, primátor Ostravy: "Samozřejmě víme, že alfa a omega cyklodopravy ve městě je bezpečnost. Ti lidé nám to říkají a říkají nám to i ty průzkumy. Nejčastěji zmiňují, že se chtějí cítit na tom kole bezpečně v hustém provozu. Takže vlastně máme i nějakou koncepci cyklistické dopravy, která už říká třeba když rekonstruujeme nějakou ulici, jak ta ulice má vypadat, aby byla oddělena vozovka od cyklostezky nějakým výškovým profilem."

Miroslav Plaček, ředitel MP Ostrava: "Městská policie realizuje celou řadu preventivních akcí a mezi tyto akce určitě patří i akce zaměřené na cyklisty. Chtěl bych předestřít, že se rozhodně nejedná o akce, které mají represivní charakter, ale především preventivní, kdy upozorňujeme cyklisty na dodržování pravidel silničního provozu a také na to, jak má být povinně vybaveno jízdní kolo.

anketa, cyklisté: "Jezdím do práce, na kole jezdím často. Dokonce jsem zapojena i do soutěže Do práce na kole, která začíná v květnu. Řidiči jsou různí, někteří jsou ohleduplní, někteří ne, Ale připadá mi, že většina řidičů už si na ty cyklisty zvykla a chová se k nim ohleduplně. Většinou řidiči bývají také cyklisté, takže já to vidím pozitivně."

"Každý den do práce šest tam, šest zpátky, dva a půl tisíce do roka. Celý rok jezdím i v zimě, pokud není sníh. Cyklisté a chodci jsme na jedné lodi. Jsme ale takový obtížný hmyz pro automobilisty. Já sám taky jezdím autem, ale bohužel to, co se děje v dnešní době, je špatně."

Hlavně na jaře můžete městské policisty často potkat na frekventovaných cyklostezkách. 

"Valerie Juchelková, strážnice MP Ostrava: "Zaměřujeme se na cyklisty, kteří jedou po chodníku. Také na dodržování pravidel silničního provozu, pravidla, jako jsou třeba dopravní značky a také na povinnou výbavu jízdních kol a koloběžek."

V letošním roce chce Ostrava investovat do oprav cyklostezek asi 20 milionů korun. Novinkou, kterou jistě cyklisté uvítají, je zklidnění dopravy, kdy bude v některých úsecích městských silnic snížena rychlost až na 30 km za hodinu.

Nahlásit chybu


K tématu

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

17. dubna 2024 9:17 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Senioři si mohou požádat o kukátko a bezpečnostní řetízek na dveře. Montáž obstarají strážníci

6. června 2023 13:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava se dlouhodobě zaměřuje na pomoci seniorům, kteří patří mezi zranitelné skupiny obyvatel. Projekt městské policie a magistrátu jim umožňuje zdarma získat bezpečnostní řetízek a kukátko na dveře.

Bezpečnostní situace v Ostravě se zlepšuje. Pro vedení města je to priorita

7. února 2024 10:04 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Pro ostravské radní je jednou z hlavních priorit bezpečnost. Ve městě proto pomáhá nejvyšší počet strážníků na obyvatele a velkou pomocí je také rozsáhlý kamerový systém. Příkladně také funguje spolupráce složek integrovaného záchranného systému.


Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Na letním koupališti Jindřich už stojí nová skokanská věž a začíná stavba tobogánů

Na letním koupališti už stojí nová desetimetrová skokanská věž a do areálu byla přivezena i konstrukce na tobogány. Práce probíhají i na výstavbě volnočasového areálu v ulici Jurije Gagarina. Radnice věří, že firmy práce dokončí včas.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

Včera 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Muž si lehl si do kolejiště u Nového Jičína. Policisté ho stáhli 10 metrů před vlakem

Dnes 12:12 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Pohotová reakce dvou policistů a nasazení vlastních životů zachránilo 36letého muže před smrtí. V Šenově u Nového Jičína viděli policisté muže, který si lehl do kolejiště před přijíždějící vlak. Bleskově přiběhli a muže doslova strhli z kolejí těsně před vlakem a zachránili mu tím život.

Benefiční koncert v ostravské katedrále podpoří stavbu Centra pro rodinu a sociální péči

Centrum pro rodinu a sociální péči bude mít příští rok nové prostory. Přestěhuje se do budovy bývalé ubytovny sester v areálu Městské nemocnice Ostrava. Aktuálně probíhá rekonstrukce objektu a na podporu se chystá 15. května také benefiční koncert v katedrále Božského Spasitele.

Atletika Poruba oslavila 50 let Jarním mítinkem. Šlo o první závody na novém stadionu v areálu SAP Poruba

Atletika Poruba má jedny z nejlepších podmínek pro atlety v Česku. Ty se výrazně zlepšily díky novému atletickému stadionu ve Sportovním areálu Poruba, kde uspořádala vůbec první velké závody.

Slezská Ostrava zve na blížící se akce, čeká ji Majáles, Den Slezské i Rozmarné slavnosti

Taky do Slezské Ostravy dorazil máj, a tak ani tady nebude chybět už tradiční studentský majáles. Ten ale není jedinou akcí, která se bude v blížících se jarních a letních měsících konat. Nabízíme vám proto krátký přehled těch, které byste ve Slezské neměli minout.

Ve Slezské Ostravě stavěli májky hasiči i fotbalisté, ukrást si je v noci nenechali

Stejně jako na mnoha jiných místech Česka se i ve Slezské Ostravě v minulém týdnu stavěly májky. Tradiční symbol jara ozdobil v předvečer prvního máje k radosti dětí i dospělých heřmanické fotbalové hřiště i hasičskou zbrojnici v Muglinově.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej numer 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy a další zajímavé aktivity.

Ostrava podepsala partnerství s ukrajinským Dniprem. Leží v oblasti, nad kterou má patronát ČR

Ostrava definitivně stvrdila partnerství s ukrajinským městem Dnipro. Jeho zástupci navštívili ve čtvrtek Novou radnici, aby s primátorem Janem Dohnalem podepsali dohodu o spolupráci.

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost
Vydáno 22. dubna 2024 11:59, Ostrava-město, Tomáš Kořistka
Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

Kolo už v Ostravě dávno není jen volnočasová pomůcka, pro milovníky sportu. Stále více lidí jej využívá jako běžný dopravní prostředek. Svědčí o tom také každoroční čísla o využívání sdílených kol společnosti Nextbike. Ostrava cyklodopravu mnoha způsoby podporuje a vzniká proto i celá koncepce. Na bezpečnost se v rámci nejrůznějších projektů a akcí zaměřují hlavně strážníci.

Jan Dohnal, primátor Ostravy: "Samozřejmě víme, že alfa a omega cyklodopravy ve městě je bezpečnost. Ti lidé nám to říkají a říkají nám to i ty průzkumy. Nejčastěji zmiňují, že se chtějí cítit na tom kole bezpečně v hustém provozu. Takže vlastně máme i nějakou koncepci cyklistické dopravy, která už říká třeba když rekonstruujeme nějakou ulici, jak ta ulice má vypadat, aby byla oddělena vozovka od cyklostezky nějakým výškovým profilem."

Miroslav Plaček, ředitel MP Ostrava: "Městská policie realizuje celou řadu preventivních akcí a mezi tyto akce určitě patří i akce zaměřené na cyklisty. Chtěl bych předestřít, že se rozhodně nejedná o akce, které mají represivní charakter, ale především preventivní, kdy upozorňujeme cyklisty na dodržování pravidel silničního provozu a také na to, jak má být povinně vybaveno jízdní kolo.

anketa, cyklisté: "Jezdím do práce, na kole jezdím často. Dokonce jsem zapojena i do soutěže Do práce na kole, která začíná v květnu. Řidiči jsou různí, někteří jsou ohleduplní, někteří ne, Ale připadá mi, že většina řidičů už si na ty cyklisty zvykla a chová se k nim ohleduplně. Většinou řidiči bývají také cyklisté, takže já to vidím pozitivně."

"Každý den do práce šest tam, šest zpátky, dva a půl tisíce do roka. Celý rok jezdím i v zimě, pokud není sníh. Cyklisté a chodci jsme na jedné lodi. Jsme ale takový obtížný hmyz pro automobilisty. Já sám taky jezdím autem, ale bohužel to, co se děje v dnešní době, je špatně."

Hlavně na jaře můžete městské policisty často potkat na frekventovaných cyklostezkách. 

"Valerie Juchelková, strážnice MP Ostrava: "Zaměřujeme se na cyklisty, kteří jedou po chodníku. Také na dodržování pravidel silničního provozu, pravidla, jako jsou třeba dopravní značky a také na povinnou výbavu jízdních kol a koloběžek."

V letošním roce chce Ostrava investovat do oprav cyklostezek asi 20 milionů korun. Novinkou, kterou jistě cyklisté uvítají, je zklidnění dopravy, kdy bude v některých úsecích městských silnic snížena rychlost až na 30 km za hodinu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000042698/ostrava-povazuje-rozvoj-cyklodopravy-za-jednu-z-priorit-zasadni-je-ale-bezpecnost