Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Ostrava-Poruba |  | Expres Ostrava-Poruba

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Bývalé OC Marica v Ostravě-Porubě léta obývali pouze lidé bez domova a podivné existence. Často tam i hořelo a na místo tak vyjížděli hasiči i policie. Radnice se všemožně snažila o změnu, ta přišla až s novým majitelem.

Lucie Baránková Vilamová (ANO, starostka Ostravy-Poruby: “Tři a více let to bylo, kdy jsme se trápili s tím, co s tou ruinou, především abychom tady zabezpečili bezpečnost v té lokalitě, protože jsme to řešili jak s městskou policií, policií ČR, hasiči, samozřejmě majitelem, stavebním úřadem, který tady byl na x prohlídkách. Opravdu udělili několik pokut bývalému majiteli. Mě velmi těší, že nakonec nový majitel, který tento objekt odkoupil s platným stavebním povolením, se konečně pustil do rekonstrukce.”

Zchátralá budova se tak postupně mění v moderní bytový dům s více než 60 byty různých velikostí.

David Rybka, majitel objektu: Vznikne tady 62 parkovacích stání, z toho by mělo být asi 42 stání garážových. Byty budou o velikosti 1 plus kk až po 5 plus kk a většina bytů bude mít lodžii nebo balkon, nebo terasu. Jsme na začátku, zatím máme za sebou demolici a částečnou demolici budovy za námi.”

Stavba by měla trvat do konce příštího roku a úpravami projde i její okolí.

David Rybka, majitel objektu: “Tady kde teď stojíme ve spolupráci s městem vznikne 21 parkovacích míst a naproti vpravo by mělo vzniknout dětské hřiště. Samozřejmě úprava komunikací a všechno dáme do původního stavu a snad vylepšíme. Nejnáročnější je legislativa k tomu, všechno vyřídit, aby to bylo správně a dělali jsme změnu projektu, která taky trvala. Takže to bylo to nejnáročnější, co máme za sebou a doufáme, že už nebudou žádné překážky.”

Další bytový dům by měl vyrůst na vedlejším soukromém pozemku.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: “Směňovali jsme tady i nějaké pozemky tak, aby ten projekt byl smysluplný a uvidíme tedy, jestli tady vzniknou, protože všechno je otázka financování, je to otázka na soukromého investora. V 5. obvodě i díky studii, kterou dělala už před nějakou dobou MAPPA a to už je na straně Svinova z velké části.”

Právě 5. obvod je určen k dalšímu rozvoji, tak uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Nahlásit chybu


K tématu

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Řidiči i autobusy 14 dní neprojedou přes kruhový objezd u Duhy v Ostravě-Porubě

14. května 2023 19:07 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

Od pondělí 15. května až do 29. května by se měli řidiči připravit na omezení provozu v okolí ulic 17. listopadu a Bedřicha Nikodéma v Ostravě-Porubě. V místech, kde se nachází kruhový objezd propojující obě ulice u prodejny Albert, bude společnost Ostravské komunikace opravovat povrch vozovky.

Dům v Malém Koloredově ve Frýdku-Místku má po rekonstrukci posledního původního výtahu

15. června 2023 9:59 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Poslední starý výtah v bytovém domě v Malém Koloredově ve Frýdku-Místku už je minulostí. Město ho nechalo na konci životnosti vyměnit. Značně se tak zvýší komfort, protože starý výtah byl výrazně poruchový.


O Senior taxi je v Karviné čím dál větší zájem

Senioři, kteří v Karviné využívají službu Senior taxi, nebudou muset vyřizovat na úřadě průkazky každý rok. Odbor sociální jejich platnost nově prodlužuje na tři roky.

Vrtulník zachraňoval zraněného muže u Rešovských vodopádů

Dnes 20:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Náročnou záchranu sedmatřicetiletého může mají za sebou ostravští letečtí záchranáři. Muž se zranil v těžce přístupném terénu u Rešovských vodopádů na Bruntálsku. Lékaře k němu musel vrtulník vysadit na palubním jeřábu.

Polární záře opět přináší nádhernou podívanou i u nás

Včera 22:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek večer se nad naším územím opět objevila nádherná polární záře. Úchvatnou podívanou hlásili lidé napříč celým Moravskoslezským krajem, ale také na různých místech celého Česka. Podle meteorologů je vidět velmi silně, ale její intenzita se může měnit. Důležitý je čistý výhled nad severní obzor. Polární záře má být navíc nejsilnější od roku 2003.

Ostrava má kvalitní a propracovaný systém dopravní výuky dětí

Dnes 19:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Mezi časté úrazy dětí patří často ty, které se stanou při různých nehodách v silničním provozu. Ostrava se proto snaží věnovat velkou pozornost výuce začínajících cyklistů na dopravních hřištích. Žáci základních škol mají dopravní výuku, ale se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se seznamují už i děti v mateřských školkách.

Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

9. května 2024 23:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

9. května 2024 22:06 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Benefiční koncert v ostravské katedrále podpoří stavbu Centra pro rodinu a sociální péči

Centrum pro rodinu a sociální péči bude mít příští rok nové prostory. Přestěhuje se do budovy bývalé ubytovny sester v areálu Městské nemocnice Ostrava. Aktuálně probíhá rekonstrukce objektu a na podporu se chystá 15. května také benefiční koncert v katedrále Božského Spasitele.

Atletika Poruba oslavila 50 let Jarním mítinkem. Šlo o první závody na novém stadionu v areálu SAP Poruba

9. května 2024 21:51 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Atletika Poruba má jedny z nejlepších podmínek pro atlety v Česku. Ty se výrazně zlepšily díky novému atletickému stadionu ve Sportovním areálu Poruba, kde uspořádala vůbec první velké závody.

Slezská Ostrava zve na blížící se akce, čeká ji Majáles, Den Slezské i Rozmarné slavnosti

9. května 2024 21:45 | Ostrava-město | Michal Slonina | Slezskoostravský expres

Taky do Slezské Ostravy dorazil máj, a tak ani tady nebude chybět už tradiční studentský majáles. Ten ale není jedinou akcí, která se bude v blížících se jarních a letních měsících konat. Nabízíme vám proto krátký přehled těch, které byste ve Slezské neměli minout.

Ve Slezské Ostravě stavěli májky hasiči i fotbalisté, ukrást si je v noci nenechali

Stejně jako na mnoha jiných místech Česka se i ve Slezské Ostravě v minulém týdnu stavěly májky. Tradiční symbol jara ozdobil v předvečer prvního máje k radosti dětí i dospělých heřmanické fotbalové hřiště i hasičskou zbrojnici v Muglinově.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej numer 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy a další zajímavé aktivity.

Ostrava podepsala partnerství s ukrajinským Dniprem. Leží v oblasti, nad kterou má patronát ČR

9. května 2024 9:52 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava definitivně stvrdila partnerství s ukrajinským městem Dnipro. Jeho zástupci navštívili ve čtvrtek Novou radnici, aby s primátorem Janem Dohnalem podepsali dohodu o spolupráci.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům
Vydáno 19. dubna 2024 14:32, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Bývalé OC Marica v Ostravě-Porubě léta obývali pouze lidé bez domova a podivné existence. Často tam i hořelo a na místo tak vyjížděli hasiči i policie. Radnice se všemožně snažila o změnu, ta přišla až s novým majitelem.

Lucie Baránková Vilamová (ANO, starostka Ostravy-Poruby: “Tři a více let to bylo, kdy jsme se trápili s tím, co s tou ruinou, především abychom tady zabezpečili bezpečnost v té lokalitě, protože jsme to řešili jak s městskou policií, policií ČR, hasiči, samozřejmě majitelem, stavebním úřadem, který tady byl na x prohlídkách. Opravdu udělili několik pokut bývalému majiteli. Mě velmi těší, že nakonec nový majitel, který tento objekt odkoupil s platným stavebním povolením, se konečně pustil do rekonstrukce.”

Zchátralá budova se tak postupně mění v moderní bytový dům s více než 60 byty různých velikostí.

David Rybka, majitel objektu: Vznikne tady 62 parkovacích stání, z toho by mělo být asi 42 stání garážových. Byty budou o velikosti 1 plus kk až po 5 plus kk a většina bytů bude mít lodžii nebo balkon, nebo terasu. Jsme na začátku, zatím máme za sebou demolici a částečnou demolici budovy za námi.”

Stavba by měla trvat do konce příštího roku a úpravami projde i její okolí.

David Rybka, majitel objektu: “Tady kde teď stojíme ve spolupráci s městem vznikne 21 parkovacích míst a naproti vpravo by mělo vzniknout dětské hřiště. Samozřejmě úprava komunikací a všechno dáme do původního stavu a snad vylepšíme. Nejnáročnější je legislativa k tomu, všechno vyřídit, aby to bylo správně a dělali jsme změnu projektu, která taky trvala. Takže to bylo to nejnáročnější, co máme za sebou a doufáme, že už nebudou žádné překážky.”

Další bytový dům by měl vyrůst na vedlejším soukromém pozemku.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: “Směňovali jsme tady i nějaké pozemky tak, aby ten projekt byl smysluplný a uvidíme tedy, jestli tady vzniknou, protože všechno je otázka financování, je to otázka na soukromého investora. V 5. obvodě i díky studii, kterou dělala už před nějakou dobou MAPPA a to už je na straně Svinova z velké části.”

Právě 5. obvod je určen k dalšímu rozvoji, tak uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000042664/marica-uz-nebude-strasakem-poruby-po-letech-trapeni-se-meni-na-bytovy-dum